EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Kako javlja BBC, Vagnerove trupe zauzele su Voronjež, smešten između već okupiranog Rostova na Donu i Moskve, i uputile se ka ruskoj prestonici. Oklopni konvoji kamiona Vagner grupe primećeni su u regionu Lipeck na autoputu M4 koji povezuje Voronjež i Moskvu.

Regionalni guverner Aleksander Gusev preneo je preko Telegrama da ruska vojska “sprovodi potrebne operacionalne i borbene akcije u okviru antiterorističke operacije na teritoriji Voronješke oblasti”, a lokalnom stanovništvu preporučio je da ne napušta domove.

“Da bi se osigurao red i bezbednost građana u regionu Lipeck, regionalna komanda poziva stanovnike da ne izlaze iz svojih kuća bez preke potrebe i da se nigde ne upućuju svojim privatnim vozilima”, navele su regionalne vlasti preko Telegrama. 

To je obljavljeno u trenutku kada je guverner susedne oblasti Voronjež, koja se graniči sa okupiranim delovima Ukrajine iz kojih su došli borci Vagnera, javio da se vlasti te oblasti bore sa velikim požarom. 

Ruske vlasti javile su danas da se bore sa velikim požarom u skladištu goriva u Voronježu, glavnom gradu istoimene oblasti, gde je prijavljeno prisustvo pripadnika paravojne grupe Vagner. 

“Više od 100 vatrogasaca i vozila su na licu mesta. Prema prvim informacijama nema stradalih”, rekao je Aleksander Gusev. On nije naveo uzrok požara, ali mediji su objavili video koji pokazuje vojni helikopter u toj zoni neposredno pre izbijanja eksplozije. 

Jevgenij Prigožin tvrdi kako su njegove trupe zauzele Rostov na Donu i Voronjež bez ijednog ispaljenog metka, dok rusku vojsku optužuje za napad na njegove snage.

“Obasuli su nas paljbom. Prvo artiljerija, a potom i helikopteri”, rekao je Prigožin putem aplikacije Telegram.

Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je danas u obraćanju naciji da je situacija “teška” u Rostovu na Donu, gde je šef paravojne grupe Vagner koji je pozvao na pobunu protiv ruskih snaga, objavio da kontroliše vojne objekte, uključujući aerodrom.

Putin je rekao da su “organi vojne i civilne uprave de fakto blokirani” u tom gradu na jugu Rusije gde se nalazi ruska vojna komanda za ofanzivu u Ukrajini. 

Podsećamo, Jevgenij Prigožin optužio je rusku vojsku za “uništenje” njegovih boraca i obećao da će se osvetiti ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obaveštajna služba FSB započela krivični postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu.

Prigožin je rekao da je ruski vojni vrh izvršio „podmuklu prevaru“.

„Pokušali su da nas liše mogućnosti da branimo naše domove, i umesto toga krenuli su u lov na ‘vagnerovce’. Bili smo spremni na ustupke ministarstvu odbrane, da predamo naše oružje i nađemo rešenje za to kako ćemo nastaviti da branimo našu zemlju. Ali taj šljam se nije smirio“, rekao je Prigožin, u odvojenom audio snimku na Telegramu.Takođe je rekao: „Videli su da nismo slomljeni, pa su krenuli u napade na naše kampove. Ogroman broj naših boraca je poginuo, naše braće po oružju. Odlučićemo kako ćemo odgovoriti na ove zločine. Sledeći potez je naš“.

Prema Prigožinovim rečima, ruske snage su „zbrisale desetine“ Vagnerovih plaćenika.

Ministarstvo odbrane je ubrzo objavilo saopštenje u kojem tvrdi da Prigožinove optužbe „nisu istinite i da su informacijska provokacija“.

Ruska obaveštajna služba FSB započela je krivični postupak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu, objavila je ruska novinska agencija TASS, citiravši nacionalni protivteroristički odbor.

Originalni tekst