Posle gotovo četiri meseca rata, prema pisanju Vol strit žurnala, oko 80 odsto Hamasovih tunela ispod Pojasa Gaze još uvek je netaknuto.

Pozivajući se na izraelske i američke zvaničnike list navodi da je teško proceniti koliko su podzemnih lavirinata do sada uništili izraelski vojnici.

Od početka kopnene ofanzive krajem oktobra prošle godine, izraelske snage su nastojale da unište tunele, otkrivajući sve veću podzemnu mrežu te islamističke organizacije. Neki tuneli su bombardovani, neki poplavljeni, ali taj proces teče sporo jer se proverava da li su u tunelima podmetnute bombe i da li ima talaca pre nego što se unište.

Lider Hamasa u Gazi Jahja Sinvar i drugi komandanti organizacije se, kako se veruje, kriju pod zemljom.

WSJ se poziva na nekoliko izraelskih zvaničnika koji su rekli da je Sinvar u komandom centru u tunelu ispod Kan Junisa, najvećeg grada na jugu Pojasa, a da tamo ima i talaca.

Početkom januara objavljeno je da visoki izraelski odbrambeni zvaničnici procenjuju da je ukupna dužina tunela od 560 do preko 700 kilometara, podsećaju izraelski mediji a prenosi N1.

To je, kako je objavio Njujork tajms, više nego što su Izraelske odbrambene snage (IDF) procenjivale, a one su govorile o ukupno 400 kilometara tunela, što je izgledalo zapanjujuće imajući u vidu da je površina Gaze 360 kvadratnih kilometara.

Post Views: 30

Originalni tekst