Aleksandar Vinčić, medijski i poljoprivredni magnat, koji vedri i oblači Sremom, pokrajinom, ali i šire, svoju imperiju je stekao dobrim vezama sa svim vlastima od petooktobarskih promena, ženidbom sa „miraždžikom“, ali i nalaženjem načina da izbegne pozitivne propise države u kojoj živi.

Vojvođanski Željko Mitrović, blago rečeno, svoje nadničare tretira bukvalno, kao oruđa koja govore.

Između ostalog u voćnjacima i vinogradima koje drži porodično sa kumom Slobodanom Bobom Živojinovićem, proslavljenim teniserom i suprugom Lepe Brene, radnike – nadničare ne prijavljuje, ne plaća im poreze i doprinose… angažuje ih na crno, oduzimajući im prava koja im zakonski pripadaju.

aleksandar-vincic-vinca-17
Sa kumom Bobom Živojinovićem, foto: Ivana Čutura

Oruđe koje govori

Jedan od obespravljenih sezonskih radnika je i Đorđe Božin, Mitrovčanin, koji godinama u voćnjaku „Molovin“ u vlasništvu supruge pomenutog Vinčića, za 250 dinara satnice, bez hrane i vode, koje nosi sa sobom, radi najrazličitije poslove na plantaži bresaka u svim godišnjim dobima. Orezuje voćke, proređuje, bere, sortira…

Uslovi u kojima radi su više no teški. Voćke su visoke oko tri metara i neophodne su merdevine da bi se kvalitetno održavale. Ne bi to bio veliki problem da taj potrošni materijal nije izraubovan i gotovo neupotrebljiv.

Penjući se na stare, nestabilne merdevine, koje inače u maloprodaji koštaju oko 1200 dinara, Božin je imao nesreću da padne, jer je od umora i nestabilnog terena izgubio ravnotežu.

Naviknut na bol koji sobom nose teški fizički poslovi, verovao je da je sve u redu i da je pri padu imao sreće.

Međutim, lekarskim pregledom, između ostalog, ustanovljene su mu povrede – slomljena dva rebra, kontuzija glave….itd.

I tu priča o „poniženim i obespravljenim“ radnicima, koji u „tranziciji koja teče“, u kojoj su na sve moguće načine silovani vremešni ljudi, vredni trudbenici nekada državih preduzeća, tek počinje.

Ne mogavši da povežu radni staž i uživaju u zasluženoj, ali nedovoljnoj penziji, prinuđeni da sebe i bližnje prehranjuju na jedan od težih, ali u plodnom Sremu dostupnih načina, krenuli su da nadniče i pokrivaju „rupe“ kućnog budžeta…

Naime, od Božina su, kako nezvanično saznajemo, Vinčićevi pravnici zahtevali da potpiše da je povrede zadobio radeći poslove u sopstvenom domaćinstvu. Pri tom su mu obećali da će platiti lečenje i dati „pozamašnu“ količinu novca, kojom će moći da plati neophodne medikamente, ali i da „ušpara“ za teške dane koji dolaze zbog bolovanja (na koje kao radnik na crno nema pravo).

– Isplatili su mi 20-tak dana osiguranja. Subotu, pošto je neradni dan, nisu uračunali – kazao je između ostalog Božin, dodajući da povrede koje je zadobio nisu naivne i da otežano radi poslove na koje je navikao i u kojima je iskusan.

Prvobitno raspoložen da razgovara o svojoj nemaloj muci, predomislio se. Gromoglasnu tišinu ovog čoveka, razumevam kao potrebu da se ne zamera jačima od sebe, ali i mogućnošču da iako otežano, nastavi da radi, (kako verovatno misli), jedini koliko toliko siguran posao za koji će dobiti novac. Manje je bitno što će na isti čekati dugo…jer će se na njegov rad ugrađivati i recimo prevoznici, odnosno grupovođe…

– Srećan sam što sam uopšte ostao živ. O novcu koji sam dobio da ne bih pokrenuo sudski postupak, ne bih da pričam – kazao je Đorđe, napomenuvši da je bilo i ozbiljnijih slučajeva invaliditeta upravo u ovom voćnjaku.

Inače, prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je učestvovala u pripremi i uspostavljanju sistema elektronske prijave, u legalne tokove uvedena je polovina od 80.000 sezonskih radnika, koliko ih, prema procenama Zavoda za statistiku, ima u poljoprivredi.

Većina ih je ranije bila angažovana na crno, bez ikakvih prava, plaćenih poreza i doprinosa, a sada ih poslodavci i država tretiraju jednako kao i druge zaposlene.

Vinčić – medijski mađioničar

aleksandar-vincic-vinca-31
Foto: Ivana Čutura

Sremska televizija koja je u vlasništvu Aleksandra Vinčića, od svih opština ovog dela Vojvodine dobija svake godine pozamašne sume novca. Osim toga, nakon urađenih tv priloga neretko šalje profakture i pojedinim javnim preduzećima, ne obaveštavajući ih prethodno.

Više od 32 milona dinara samo iz sremskomitrovačke gradske kase izdvojeno je za sufinansiranje medijskih projekata minule godine. U julu 17 milona dinara i krajem decembra još 15 miliona. Projekte su dostavljali mediji sa područja cele države.

Komisija je procenila da projekat regionalne Sremske televizije –„Dobra socijalna politika –uspeh svih nas“ zavređuje najveću sumu, nešto ispod pet miliona dinara, o čemu je „Luftika“ već pisala.

Tako nekako biva i u ostalim opštinama Srema, projekti koje dostavlja pomenuta televizija dobijaju uglavnom najviše novčanih sredstava.

Prema pisanju portala „VOICE“ (Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra) pod naslovom „Članovi volšebno registrovanog udruženja delili samima sebi novac“ između ostalog se navodi da je 2016. godine putem sporne Registracije Poslovnog udruženja Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV), u još spornijim raspodelama novca na konkursima za projektno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja, koje su pojedini mediji okarakterisali kao „Udruženi medijski poduhvat“ predstavnici AEMV-a su lokalnim medijskim komisijama dodelili su 39,1 milion dinara produkcijama u vlasništvu članova Asocijacije, televiziji Aleksandra Vinčića i osobama koje su sa njim povezane.

Vesna pristala da se učlani u SNS, dobila platu 22.000 dinara i metlu da čisti ulice u Blacu

Original Article