EPA-EFE/BERND VON JUTRCZENKA

(Beta-AP) – Vojna hunta u Nigeru saopštila je da će suditi svrgnutom predsedniku Mohamedu Bazumu za “izdaju” i podrivanje nacionalne bezbednosti, samo par sati nakon što su najavili da su otvoreni za pregovore sa Zapadnoafričkim regionalnim blokom ECOVAS. 

Portparol vojnih vlasti Amadu Abdramane rekao je na državnoj televiziji u nedelju uveče da je vojska “prikupila neophodne dokaze za krivično gonjenje svrgnutog predsednika kao i njegovih domaćih i stranih saučesnika za veleizdaju i za podrivanje unutrašnje i spoljne bezbednosti Nigera”. 

Bazum, koji je bio demokratski izabrani predsednik Nigera, svrgnut je sa vlasti u državnom udaru 26. jula i od tada se nalazi u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji u Njameju. 

Raste međunarodni pritisak na huntu da oslobodi i vrati Bazuma na vlast. Neposredno nakon državnog udara, zapadnoafrički regionalni blok EKOVAS odredio je vojsci sedam dana da ga vrati na položaj i zapretio da će upotrebiti vojnu silu, međutim, taj rok je prošao bez akcija obe strane. 

Prošle nedelje ECOVAS je naredilo raspoređivanje snaga u pripravnosti, ali još uvek nije jasno kada će i da li će te trupe ući u zemlju. 

Niger je četvrta zemlja u 15-članom bloku Ekovasa u kojima je izvršen državni udar u poslednje tri godine.

Niger je važna zemlja u Sahelu, regionu južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne države sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i terorističkom grupom Islamska država, koja je ubila hiljade ljudi. Zbog terorističkih akcija Islamske države je više miliona ljudi izbeglo iz tog regiona. 

Originalni tekst