Vojna hunta Mjanmara uvela ratno stanje u šest kantona u najvećem gradu

Vladajuća vojna hunta u Mjanmaru proglasila je ratno stanje u šest kantona u najvećem gradu u zemlji Jangonu, posle novih protesta protiv vojnih vlasti tokom vikenda kada je poginulo najmanje 39 osoba.

Protesti u Mjanmaru, 15. mart 2021, Foto: AP Photo
Protesti u Mjanmaru, 15. mart 2021, Foto: AP Photo

Državna televizija MRTV javila je danas da je ratno stanje uvedeno u četiri katnona u Jangonu, a prethodno je sinoć uvedeno ratno stanje u dva od ukupno 33.

Najmanje 38 ljudi je poginulo juče, a desetine su povređene u jednom od najtežih dana suzbijanja demonstracija protiv februarskog vojnog puča, prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), nezavisnoj grupi koja prati rezultate nasilja. Nekoliko procena iz drugih izvora navelo je veći broj nastradalih.

Mobilni internet servis je prekinut, što komplikuje napore da se organizuju novi protesti i za izveštavanje medija mada je i dalje moguć pristup preko fiksnih širokopojasnih veza.

Mobilni servis podataka je korišćen za uživo prenošenje protesta kada se često videlo kako pripadnici bezbednosnih snaga napadaju demonstrante. Taj servis je do sada bio isključivan samo od jedan do devet sati ujutro nekoliko nedelja bez zvaničnog objašnjenja.

Zbog blokiranja internet servisa odloženo je ročište u sudu u glavnom gradu Mjanmara, Najpjidou na kome je preko video veze trebalo da učestvuje pritvorena bivša šefica civilne vlade Aung San Su Ći, rekao je njen advokat.

Aung San Su Ći i svrgnuti predsednik Vin Mjint pritvoreni su za vreme vojnog preuzimanja vlasti 1. februara, i optuženi su za nekoliko krivičnih dela koje njihove pristalice smatraju da su politički motivisane da bi se držali u pritvoru. Mesec dana kasnije, šefici civilne vlade počelo je suđenje.

Od kada je vojska preuzela vlast pre šest nedelja Mjanmar je pod nacionalnim vanrednim stanjem, sa svrgnutim ili pritvorenim civilnim vođama i vojskom koja vodi vladu. Međutim juče je prvi put objavljeno uvođenje ratnog stanja u nekim delovima zemlje i ukazuje da vojska direktno preuzima kontrolu za bezbednost, umesto policije.

U objavi se navodi da Državni administrativni savet deluje da pojača bezbednost i povrati red, i da je regionalni komandanta Jangona dobio administrativna, sudska i vojna ovlašćenja u oblastima pod njegovom komandom. Naređenje obuhvata šest od 33 kvarta Jangona, u kojima je poslednjih dana bilo nasilja.

Od 38 stradalih tokom vikenda 34 je bilo u Jangonu.

Oslobađanje Aung San Su Ći zatražio je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji su u rezoluciji usvojenoj u februaru zatražili i vraćanje vlade izabrane u novembru.

Prethodno je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da postoji mogućnost uvođenja novih sankcija protiv vojske Mjanmara posle puča, ali je istakao da te mere ne bi trebalo da pogode stanovništvo.

Međutim u rezoluciji UN za ljudska prava sankcije nisu tražene.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article