Jedna od najlepših glumica na ovim prostorima Vesna Pećanac, supruga proslavljenog reditelja Živka Nikolića, članica Ateljea 212, zvezda filmova “Čudo neviđeno” i “Lepota poroka”, godinama živi na ivici egzistencije i koristi usluge Verskog dobrotvornog starateljstva, živi nalik beskućnici i od milostinje drugih.

Vesna ima penziju, ali je ona ispod minimalca. U njenu tešku životnu priču i tužnu sudbinu upućen je i njen kolega i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Voja Brajović.

voja-brajovic

– Udruženje radi sve što može za svakog svog člana. Srce nas boli kad vidimo kako neki umetnici danas žive. Imamo naš fond solidarnosti i mi joj pružamo koliko i kada možemo, ali najviše o Vesni brinu Atelje i Gradski sekretarijat za kulturu – kaže Brajović za Kurir i nastavlja:

– Veliki umetnici kad odu u penziju ne mogu da prežive. Primanja su mala. Istu sudbinu imaju i prosvetni radnici i lekari. Borim se više od 50 godina da se to promeni. Voleo bih da se Vesna zaštiti u celoj priči. Ona je dobra kao lebac. Od stida, kao i neke kolege, ne javi se za pomoć, iako im treba novac za lečenje. Dostojanstvo joj to ne dopušta.

Brajović se osvrće i na činjenicu da, dok Vesna gladuje, filmovi njenog supruga Živka se repriziraju, a pitanje je da li ona dobija bilo kakvu naknadu na ime nasleđenih autorskih prava.

– Živko Nikolić je iza sebe ostavio pravo blago, ali ni on nije bio dovoljno slavljen i način na koji je umro je skandalozan. Od nasleđenih prava njegova porodica je mogla da ima bar nešto. I Živko, da je danas živ, bio bi socijalni slučaj i jedva bi mogao da preživi – zaključuje slavni glumac.

Potresna sudbina glumice Vesne Pećanac: zlostavljao je sin, sada živi u bedi

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)