Vođa Vagnera računa troškove dok Rusija stoji u Bahmutu 1Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL

Šef ruske Vagnerove plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin rekao je da su njegovi borci ponekad provodili nedelje pokušavajući da zauzmu jednu kuću u ključnom spornom gradu Bahmutu u Donbasu, što je najnoviji dokaz o tome kako su napori Kremlja tamo zastali.

U mračnom video snimku objavljenom tokom nove godine, Prigožin – ključni Putinov saveznik – snimljen je kako posećuje podrum u blizini istočnog fronta prepun tela njegovih boraca, među kojima su mnogi osuđenici, koji su ubijeni tokom borbi.

U improvizovanoj mrtvačnici, Prigožinu se vide tela na nosilima i u vrećama za leševe. Jedna gomila leševa u vrećama može se videti naslagana do ramena u uglu jedne od soba.

„Njihov ugovor je završen, iduće nedelje idu kući“, može se čuti kako Prigožin kaže i dodaje: „Ovi se spremaju za slanje. Svi radimo tokom novogodišnje noći”, prenosi Gardijan.

Dok se vidi da se sve više tela izvlači iz kamiona, može se čuti kako Prigožin pozdravlja novu godinu.

Vagner je igrao ključnu ulogu u ruskoj ofanzivi na Bahmut, a ukrajinski vojnici koje je intervjuisao Gardijan rekli su da su Vagnerovi borci često korišćeni kao udarne trupe u frontalnim napadima na njihove položaje, dok su nedavno mobilisani Rusi raspoređeni u odbrambenim ulogama.

Iako su ukrajinski izvori i ruski vojni blogovi već dugo sugerisali da je Vagner pretrpeo velike gubitke u višemesečnom napadu, snimci – i Prigožinov komentar – naglašavaju velike razmere iscrpljenosti.

U drugom snimku iz njegove posete istočnom frontu, Prigožin je potvrdio poteškoće na koje su nailazile njegove snage. „Svi žele da znaju kada ćemo zauzeti Bahmut“, objašnjava on, koristeći ruski naziv za grad, Artemovsk.

„U Artemovsku je svaka kuća postala tvrđava. Naši momci se ponekad bore i više od jednog dana oko jedne kuće. Ponekad se bore nedeljama oko jedne kuće. A iza ove kuće i dalje postoji nova linija odbrane, i to ne jedna. A koliko takvih linija odbrane ima u Artemovsku? Pet stotina verovatno ne bi bilo preterivanje.”

Neimenovani Vagnerov vojnik koga Prigožin sreće žali se na teškoće sa kojima se tamo suočavaju. „Nemamo dovoljno opreme, nemamo dovoljno BMP3 oklopnih automobila i granata“, kaže on.

U odvojenom snimku iz Bahmuta snimljenom 2. januara, ukrajinski vojnik po imenu Kijanin opisuje borbu koja se nastavlja. Usred zvuka granatiranja, on opisuje kako su borci u njegovom sektoru grada odbili nekoliko velikih napada na grad koji on naziva „tvrđavom“.

„Dolazili su kao insekti. Nekoliko puta smo morali da se snabdevamo municijom… Linija odbrane stoji i drži se.”

Najnovije borbe na istoku došle su kada je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski rekao da se Rusija sprema da pojača napade na zemlju koristeći iranske bespilotne letelice.

„Imamo informacije da Rusija planira produženi napad Šaheda dronova koji eksplodiraju“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju u ponedeljak kasno.

On je rekao da je cilj bio slomiti otpor Ukrajine „iscrpljivanjem naših ljudi, naš protivvazdušne odbrane, naše energije“, više od 10 meseci nakon što je Rusija napala svog suseda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst