Beograd će 14. i 15. novembra 2024. godine postati epicentar globalnog dijaloga o najvažnijim temama zelene tranzicije, kada će ugostiti prvu prestižnu konferenciju u organizaciji Sustainable Development Forum-a (SDF), uz podršku Univerziteta u Kembridžu, Privredne komore Srbije i agencija Ujedinjenih nacija. Ova dvodnevna konferencija okupiće najuticajnije svetske stručnjake, državne zvaničnike i predstavnike vodećih stranih i domaćih kompanija koje su lideri u održivom razvoju.

Na listi govornika nalaze se neka od najuglednijih imena svetske nauke i biznisa. Među njima su Lord Martin Ris, kraljevski astronom i bivši predsednik Britanske akademije nauka; Majkl Polit, profesor biznis ekonomije sa Univerziteta u Kembridžu i jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti električne energije; Frenk Liu, osnivač i predsednik INTCO-a, pionira u oblasti reciklaže plastike i medicinske tehnologije; Horhe Laguna-Celis, direktor One Planet Network-a (UNEP), kao i drugi istaknuti predstavnici Ujedinjenih nacija. Na konferenciji će se obratiti  ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, dr Jelene Begović, i ministarka rudarstva i energetike, Dubravke Đedović-Handanović, koje će se pridružiti svetskim liderima u diskusiji o budućnosti zelene tranzicije.

Pored svetski poznatih imena, učešće na konferenciji su potvrdili i predstavnici vodećih domaćih kompanija koje predvode zelenu tranziciju u regionu. Njihovo prisustvo i učešće u diskusijama podvući će stratešku važnost lokalne industrije u sprovođenju globalnih ciljeva održivog razvoja. Očekuje se prisustvo više stotina učesnika iz celog sveta, što će obezbediti platformu za ključne diskusije o klimatskim promenama, ekološkim krizama, energetskoj tranziciji i održivoj proizvodnji i potrošnji.

Posebna pažnja biće posvećena izazovima s kojima se suočava „globalni jug“ – regije koje su, uprkos minimalnom doprinosu negativnim klimatskim promenama, naročito pogođene njihovim posledicama. Diskutovaće se o efektima globalne ekološke krize na zdravlje i kakve to dalje posledice ima na ekonomiju. Pored toga, razgovaraće se o izazovima finansiranja zelene tranzicije i ulozi finansijskih institucija u pokretanju i podržavanju ovih promena. Na kraju, posebna pažnja biće posvećena ulozi nauke u borbi protiv klimatskih promena i preduzimanju odlučnih koraka ka zelenoj tranziciji i održivom razvoju. Biče i reči o lokalnoj zelenoj tranziciji i načinima za njeno unapređenje

Ova konferencija postavlja Beograd u epicentar globalne rasprave o izazovima zelene tranzicije i pruža jedinstvenu priliku za srpske kompanije da se povežu sa globalnim liderima i predstave svoja rešenja pred međunarodnom zajednicom. Sinergija eksperata UN, predstavnika nacionalnih i međunarodnih institucija, privrede i akademije doprinosi sveobuhvatnijem sagledavanju zelene tranzicije, boljoj zajedničkoj saradnji i inovativnim rešenjima.

Ne propustite priliku da budete deo ovog jedinstvenog događaja. Karte su već u prodaji, a sve dodatne informacije možete pronaći na zvaničnoj stranici konferencije: www.sustainabledevforum.org

Post Views: 53

Originalni tekst