FoNetdanas 00: 46

Vlasti Teksasa odbijaju da puste agente federalne granične službe da uklone bodljikavu žicu postavljenu da spreči ulazak migranata 1Foto: EPA-EFE/Luis Torres

Spor republikanskih vlasti Teksasa i aktuelne državne administracije zbog ilegalne imigracije i dalje je u toku, jer vlasti Teksasa odbijaju da puste agente federalne granične službe da priđu Šelbi parku, području na granici Teksasa i Meksika kroz koji ulaze ilegalni imigranti.

Vrhovni sud SAD je pre sedam dana presudio da federalne službe imaju pravo da uđu na to područje i da uklone bodljikavu žicu koju su vlasti Teksasa postavile, kako bi pokušale da smanje veliki broj ilegalnih ulazaka u SAD, prenosi Glas Amerike.

Republikanski guverner Greg Abot je, međutim, rekao da Teksas neće dozvoliti federalnoj graničnoj patroli da „ikada više priđe tom području“. On tvrdi da administracija Džoa Bajdena ne rešava problem ilegalnih imigranata koji ulaze u SAD kroz Teksas i zbog toga je uveo mere poput postavljanja bodljikave žice ili plutajućih barijera u reci Rio Grande, koju migranti prelaze.

Abot je najavio da će biti postavljeno još bodljikave žice duž granice sa Meksikom i kazao da Teksas ima pravo da se brani od „invazije“ migranata, što je izjava koju pravnici osporavaju i ukazuju da je zaštita granice u nadležnosti federalne vlade.

Teksaške službe su preuzele kontrolu nad područjem Šelbi parka u okviru akcije „Usamljena zvezda“, koja inače traje od 2021. godine, a čiji je cilj suzbijanje ilegalnih imigracija.

Osim što imaju svoje patrole, vlasti u Teksasu su prošle godine stavljale imigrante u autobuse i slale ih u gradove koji imaju demokratske gradonačelnike, poput Vašingtona ili Njujorka.

Prema zvaničnim podacima, u decembru prošle godine policija je registrovala više od 300.000 ilegalnih prelazaka granice, što se smatra rekordnim brojem u jednom mesecu. Veliki broj ilegalnih ulazaka u SAD ide kroz Teksas. Podaci za januar još nisu saopšteni, ali mediji prenose da je broj u tom periodu obično manji zbog praznika, a ovoga puta se veruje da je smanjen i zbog akcija Meksika, koji zaustavlja imigrante na putu ka SAD.

Tenzije između teksaških i federalnih vlasti su dodatno eskalirale kada su se sredinom januara u reci Rio Grande udavili jedna odrasla osoba i dvoje dece. Federalne vlasti optužile su Teksas, jer im je zabranio da brodovima patroliraju rekom, ali vojska Teksasa to negira i tvrdi da su meksičke vlasti pronašle tela migranata pre nego što su federalne službe htele da priđu zatvorenom području.

Do napetosti na granici dolazi u trenutku kada demokrate i republikanci u Kongresu pokušavaju da se dogovore oko zakona koji će obuhvatiti i pomoć za Ukrajinu i Izrael i sredstva za dodatnu zaštitu granice, na čemu insistiraju republikanci.

Iako se činilo da je dogovor na pomolu, krajem prošle nedelje je stigla vest da je moguć kolaps nacrta dogovora u Senatu, jer neki republikanci, uključujući i bivšeg predsednika Donalda Trampa koji u pregovorima ne učestvuje, smatraju da nije učinjeno dovoljno da se zaštiti južna granica SAD.

Protiv aktuelnog nacrta se izjasnio i predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, koji je rekao da predlog neće proći ako ne bude izmenjen.

U subotu su i Bajden i Tramp govorili o problemu ilegalne imigracije i dogovora u Kongresu. Bajden je kazao da će predlog o kojem se pregovara u Senatu biti „najstroži“ kada je reč o reformama u obezbeđivanju granice.

„Kao predsednik ću imati ovlašćenje da zatvorim granicu dok se ne uspostavi kontrola. Da je predlog usvojen, već danas bih mogao to da uradim i rešili bismo problem brzo“, poručio je Bajden u obraćanju iz Severne Karoline.

Tramp, međutim, nastavlja da kritikuje Bajdena u vezi sa „otvorenim granicama“ i prilivom ilegalnih imigranata.

„Granica je deo političke igre kao nikada ranije“, rekao je Tramp na mitingu u Las Vegasu.

On je podržao guvernera Abota i rekao da će mu dati „svu neophodnu podršku kako bi se zatvorio i preostali deo granice sa Meksikom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst