EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je strah od gubitka dvostranačke podrške Sjedinjenih Država, nakon onoga što je nazvao “opasnim porukama koje dolaze od nekih republikanaca”, kako prenosi N1.

„Bivši američki potpredsednik Majk Pens nas je posetio i podržava Ukrajinu, pre svega kao Amerikanac, a zatim kao republikanac. Imamo dvostranačku podršku, ali u njihovim krugovima kruže različite poruke o podršci Ukrajini, jer neki republikanci šalju ponekad opasne poruke da bi podrška mogla biti manja“, izjavio je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi Index.

Zelenski je naglasio da je, bez obzira ko osvoji sledeće američke predsedničke izbore, održavanje dvostranačke podrške „najvažnija stvar za Ukrajinu“.

Na pitanje da li se plaši za svoj život, Zelenski je odgovorio da smatra da je situacija „opasnija za Putina“, koji ima sve više međunarodnih protivnika.

Pitanje da li SAD treba da nastave da pomažu Ukrajini protiv ruske invazije dovelo je do podele unutar Republikanske stranke.

Kandidati republikanaca za predsednika su podeljeni u dva tabora: izolacionisti, posebno bivši predsednik Donald Tramp i guverner Floride Ron Desantis, smatraju da su SAD previše uključene u podršku ukrajinskim naporima za obranu od ruske invazije, dok jastrebovi, uključujući nekoliko bivših funkcionera Trampove administracije, zagovaraju još agresivniji stav prema Rusiji.

Oba tabora upozoravaju da bi mogao uslediti svetski rat ako se ne poslušaju njihovi stavovi.

Originalni tekst