Praznični prekid je veliko iskušenje za proteste, čija je energija upravo bila počela da se ponovo budi. Izgleda mi izvesno da do, i inače malo verovatne, međunarodne provere izborne regularnosti neće doći ako se ulični protesti ne nastave. Njima bi dobro došao neki, makar ograničen, uspeh, kakav je, recimo, skupštinska opozicija pre nekog vremena ostvarila izbacivanjem iz sale ministra Martinovića“, ocenjuje u intervjuu za Danas Vladeta Janković, narodni poslanik i univerzitetski profesor u penziji, upitan kakva je budućnost protesta za poništavanje izbora nakon praznika.

Janković smatra da je takođe potrebno više delotvornog ogorčenja u javnosti, te da „tračak nade leži u osećanju uvrede koje bi mogli da izazovu histerični i bahati nastupi predsednika.

Na pitanje o štrajkovima glađu opozicionih poslanika, Janković odgovora da je utiska da je to bio još jedan nedovoljno promišljen potez.

„Inače, uz iskreno poštovanje za hrabrost i dobre namere štrajkača glađu, moj utisak je da je to bio još jedan nedovoljno promišljen potez, koji je, umesto da ih zabrine, obradovao režimske zlotvore“, navodi profesor.

Na konstataciju da se često povlače paralele sa devedesetim godinama i tadašnjom opozicionom borbom, Janković navodi da su okolnosti sada bitno drugačije, „jer je Vučić neuporedivo veštiji manipulant od Miloševića i ne libi se da zloupotrebljava neposredni kontakt sa biračima putem abnormalno učestalih takozvanih obraćanja preko televizije“.

„Njegova ekipa je, za razliku od Miloševićevih diletanata, izbornu krađu promišljeno organizovala mesecima unapred, pripremajući teren za upravo ovakav ishod, tako da nije čudno što je odziv na protestima manji nego devedesetih. Što se univerziteta tiče, on je u malome slika čitavog našeg društva u Vučićevom vremenu, kada su na svakom području drugorazredni došli na mesto boljih od sebe, a što je posledica istovremeno emigracije najsposobnijih, korupcije i nepotizma. To mora važiti i za studentsku populaciju, koja je, sem jednog broja hrabrih devojaka i mladića, koji zaslužuju samo divljenje, u celini gledano oćutala nepravdu“, ocenio je Vladeta Janković.

Post Views: 2

Originalni tekst