Vlade Srbije i Republike Srpske danas su na zajedničkoj sednici u Palati Srbija u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, jednoglasno usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u „Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“ koju su danas u Beogradu usvojile vlade Srbije i Republike Srpske (RS), „nema reči o razdruživanju RS i Federacije Bosne i Hercegovine“.

Predsednik Srbije dodao je da se u tom dokumentu govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, ali i o dijalogu i poštovanju sporazuma.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je današnja deklaracija dveju vlada „istorijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese“.

Deklaracijom su, kako je istakao, obuhvaćeni svi važni aspekti odnosa Srbije i RS, a između ostalog, i to da će RS 15. februar obeležavati i kao Dan Republike Srpske, dok će 9. januar biti Dan nastanka RS, prenosi N1.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević istakao je da je Deklaracija „od izuzetnog značaja za srpski narod“.

„Kada budete videli o čemu se radi, biće svima jasno koliko je ovo važno za naš narod, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj“, rekao je Vučević.

Deklaracija će biti prosleđena parlamentima Srbije i RS na usvajanje.

„Prvi Svesrpski sabor“

U Beogradu se danas održava  „Prvi Svesrpski sabor“ pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Počeće, kako je najavljeno, u Hramu Svetog Save molebanom za Srbiju i Republiku Srpsku a biće završen vatrometom, iz Parka Republike Srpske, na levoj obali Save.

Uz zajedničku sednicu dve vlade u Palati Srbije, biće organizovan sastanak predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika kome će prisustvovati i premijeri Miloš Vučević i Radovan Višković kao i patrijarh Porfirije.

Na Trgu Republike, u 17.00 počinje centrala proslava u sklopu manifestacije, zbog čega će od 15.00 19.00 sati biti zatvorene ulice Studentski trg, Vasina, deo Francuske (uz slobodan pristup terminusu Trg Republike), Kolarčeva, Terazije, deo Trga Nikole Pašića i Kralja Milana, saopštio je gradski Sekretarijat za javni prevoz.

Post Views: 31

Originalni tekst