Home Iz minuta u minut Vlada zbog poplava proglasila stanje elementarne nepogode u 56 gradova i opština...
vlada-zbog-poplava-proglasila-stanje-elementarne-nepogode-u-56-gradova-i-opstina-srbije

Vlada zbog poplava proglasila stanje elementarne nepogode u 56 gradova i opština Srbije

48
EPA/DRAGAN KARADAREVIC

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o proglašenju elementarne nepogode u 56 gradova i opština zbog nedavnih poplava.

U saopštenju se navodi da su tokom maja i juna poplavni talasi na vodotokovima bujičnog karaktera i vodotocima drugog reda, ređe na regulisanim i uređenim delovima vodotokova, izazvali štetu i potencijalno ugrozili navedene teritorije.

“Jake kišne padavine i izliveni bujični i drugi vodotokovi izazavali su štetu na regionalnoj i lokalnoj infrastrukturi, objektima javne namene u javnoj svojini, porodičnim stambenim objektima u svojini građana i na poljoprivrednim usevima”, piše u saopštenju.

Na sednici Vlade donet je i zaključak o formiranju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava i pripremi državnih programa pomoći i obnove nakon poplava kojim će biti precizirana potrebna finansijska sredstava za saniranje štete.

Radnom grupom predsedavaće premijerka Ana Brnabić i radna grupa će, “shodno zaključku, imati svakodnevne sastanke na kojima će predstavljati trenutni presek stanja u ugroženim područjima”.

“Vlada Srbije će u najkraćem roku evidentirati nastalu štetu u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji i izraditi plan sanacije štete. Svi građani, koji su na bilo koji način pogođeni poplavama, neće biti zaboravljeni i Vlada će nastojati da svaku nastalu štetu nadoknadi na pravedan način”, stoji u saopštenju.

Originalni tekst