Vlada usvojila izmene zakona radi poštovanja epidemioloških mera i rebalans budžeta za ublažavanje posledica kovida

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić
Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ovim Predlogom zakona predviđeni su ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

Takođe, odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled bolesti kovid19 izazvane virusom SARS-COV2, koja su opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Navodi se i da su povećani transferi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane.

Rebalansom budžeta, takođe su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva u Republici Srbiji, kao i direktne podsticaje u poljoprivredi.

"Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa -1,8 odsto na -1,0 odsto, što će predstavljati jedan od najboljih rezultata u Evropi, a polazeći od kretanja u međunarodnom okruženju, preduzetih zdravstvenih mera i uzimajući u obzir efekte donetih mera za podršku privredi i stanovništvu. U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad BDP u 2020. godini bio bi veći, i iznosio oko pet odsto", stoji u saopštenju.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji su takođe usvojili članovi Vlade, predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija, saopšteno je.

Na sednici je doneta i odluka da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova jednokratno isplati novčana pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

Takođe, navodi se da je Jeleni Karakašević dodeljeno nacionalno sportsko priznanje za osvojenu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u rukometu, koje je održano u Beogradu 2013. godine.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article