Vlada usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva: Kupac-proizvođač za više zelene energije

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, kao pravni okvir koji će omogućiti nove investicije i usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji, saopšteno je nakon sednice Vlade. Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas, povodom usvajanja predloga četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, da pvi zakoni, između ostalog, svim građanima omogućavaju da pored toga što su potrošači, budu i proizvođači energije, da postavljaju solarne panele na svoje kuće ili zgrade, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego.

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić
Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

Cilj donošenja Predloga zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije je, kako se navodi, ostvarivanje ušteda energije, sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i doprinos održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa.

Predlog zakona, između ostalog, predviđa uspostavljanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike umesto dosadašnjeg Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti. Uspostavljanje Uprave omogućiće i da se u cilju povećanja energetske efikasnosti privuku i bespovratna sredstva EU, kao i sredstva međunarodnih finansijskih institucija, a posebno je značajno to što će sredstva biti dostupna i građanima, navodi se u saopštenju.

Među usvojenim aktima je i Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji bi, po oceni predlagača, trebalo da omogući nove investicije u obnovljive izvore energije (OIE) i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji energije.

„Primenom zakona obezbediće se zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje troškova za građane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura. Između ostalog, novi zakon uvodi tržišne premije umesto dosadašnjih fid-in tarifa, koje se zadržavaju samo za mala postrojenja i demonstracione projekte, u skladu sa pravilima državne pomoći EU“ stoji u saopštenju.

Kupac-proizvođač

Kako se navodi, novi sistem podsticaja će proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, smanjujući troškove za građane i privredu, uz obezbeđivanje stabilnog i predvidljivog zakonskog okvira za investitore.

Uvodi se institut kupca-proizvođača, koji podrazumeva da kupci električne energije, postavljanjem solarnih panela na krovovima objekata, proizvode električnu energiju za svoje potrebe, a da višak električne energije isporuče u mrežu i umanje račun za utrošenu električnu energiju.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koji će omogućiti da se ova oblast uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije.

„Izmenama postojećeg zakona obezbediće se sigurnost isporuke i snabdevanje energijom i energentima Republike Srbije, zaštita interesa svih učesnika na tržištu, kao i povećanje konkurencije. Istovremeno, biće stvoreni uslovi za dalji razvoj i funkcionisanje organizovanog tržišta električne energije, za unapređenje transparentnosti i zaštitu konkurencije i nediskriminatornog ponašanja. Takođe, izmenama zakona uvodi se, između ostalog, pojam energetski ugroženog kupca toplotne energije“, stoji u saopštenju.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se stvaraju uslovi za efikasnije upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Republike Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo, odnosno povećanje učešća rudarskog sektora u BDP-u. Zakon predviđa skraćenje određenih procedure i vremena dobijanja odobrenja za istraživanje i stvara zakonski osnov za uspostavljanje e – rudarstva u skladu sa propisima koji uređuju elektronsko poslovanje, saopštila je Vlada.

Mihajlović: Veća briga o socijalno ugroženim kupcima

“Nalazimo se u godini u kojoj moramo da razmišljamo kako da proizvodimo dovoljno električne i toplotne energije, kako da imamo dovoljno gasa, nafte i naftnih derivata, a sa druge strane da se razvijamo održivo, da razmišljamo o zelenoj ekonomiji i zelenoj energetici. Zakoni koje je Vlada danas usvojila to omogućavaju, jer otvaraju vrata velikim investitorima da rade u Srbiji zajedno sa našim javnim preduzećima, a svim građanima da pored toga što su potrošači, budu i proizvođači energije, da postavljaju solarne panele na svoje kuće ili zgrade, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego danas”, prenelo je ministarstvo energetike izjavu Zorane Mihajlović.

Ona je dodala da novi zakoni omogućavaju i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije. Potpredsednica Vlade je naglasila da je posebno važno usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predstavljaju budućnost u oblasti energetike.

“Potrebno je ne samo da se grade nove hidroelektrane, pre svega velike i srednje, već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo”, kaže Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da su novi zakoni baza razvoja i baza za otvaranje novih radnih mesta, ali i da će omogućiti da Srbija krene putem klimatski neutralnog razvoja i zelene energije, s obzirom na to da će energija iz termoelektrana u budućnosti biti sve skuplja.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article