Vlada Srbije: Utvrđen način prijavljivanja građana za pomoć od 60 evra, dodatnih 500 miliona evra za najugroženije privrednike

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona iz oblasti finansija, među kojima su i zakonska rešenja o novčanoj pomoći građanima za ublažavanje posledice pandemije Кovid-19 u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomoći za privrednike i najugroženije sektore i kompanije.

Vlada Srbije Foto:Insajder
Vlada Srbije Foto:Insajder

Kako se navodi u saopštenju nakon sednice Vlade, iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, moći će da dobiju državljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu navedenog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, poseduju važeću ličnu kartu i koji se prijave za uplatu novčane pomoći u skladu sa ovim zakonom.

“Punoletni građani moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja ove godine, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra. Korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave. Isplate će početi u maju i u novembru”, navodi se u saopštenju.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid 19 kojim se uređuje način na koji će biti napravljen i vođen Privremeni registar punoletnih državljana kojima će biti uplaćena novčana pomoć (način uplate novčane pomoći za ublažavanje posledica pandemije, kao i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje novčane pomoći).

Danas je usvojen Predlog zakona o izmenama Zakona o utvrđivanju garante šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije i Predlog zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije.

Kakoje obrazložemno, da bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, Vlada je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, kao i da uspostavi novu za podršku najugroženijim preduzećima. Obezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžen je period raspoloživosti za godinu dana.

“Kroz drugu garantnu šemu Republike Srbije obezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za najugroženije sektore i kompanije u Republici Srbiji. Nova garantna šema namenjena je prvenstveno najugroženijim delatnostima poput ugostiteljstva, putničkog transporta, hotelijerstva u gradovima i turističkim agencijama, kao i najugroženijim firmama koje su zabeležile pad poslovnih prihoda iznad 20 odsto u 2020”, stoji u saopštenju.

Na današnjoj sednici Vlada je usvojila i Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se, kako je saopšteno, unapređuje transparentnost, pravna sigurnost i konzistentnost nacionalnog pravnog okvira koji reguliše oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture.

“Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju, čiji je cilj konačno regulisanje društvenog kapitala u društvima za osiguranje. Ovaj zakonski predlog odnosi se na društva za osiguranje koja u okviru osnovnog kapitala i dalje imaju društveni capital”, stoji u saopštenju.

Ideja zakona je, precizirano je, da se društveni kapital “pretvori” u akcijski na način koji u obzir uzima dosadašnje propise koji se tiču privatizacije društvenog kapitala.

“Predlog zakona omogućava otklanjanje nejednakosti na tržištu koju je društveni kapital donosio društvima za osiguranje koja ga poseduju, čime se kroz olakšavanje poslovanja i vođenja poslovnih knjiga, izjednačavaju sa ostalim učesnicima na tržištu. Takođe, celokupan kapital u ovim društvima dobija titulara čime se povećava transparentnost i odgovornost u poslovanju”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article