Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2021. godinu, deficit tri odsto BDP-a

Vlada Srbije usvojila je danas predlog budžeta za 2021. godinu, koji predviđa ukupne prihode od 1.336,3 milijarde dinara, što je za 45 milijardi dinara više nego što se očekuje u ovoj godini, saopšteno je posle sednice Vlade.

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić
Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

Rashodi budžeta su planirani u iznosu od 1.514,8 milijardi dinara, tako da će deficit biti tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada je predvidela da će javni dug do kraja iduće godine biti smanjen na 58,7 odsto BDP-a.

Budžetom je od 1. januara predviđeno povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, kao i povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu od pet odsto, ostalih zaposlenih u javnom sektoru za 3,5 odsto, a zatim će od 1. aprila 2021. godine i za njih ukupno povećanje biti pet odsto, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da su i u 2021. godini predviđene mere fiskalne politike na prihodnoj strani u cilju daljeg smanjenja poreskog opterećenja zarada. Planirano je povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 16.300 na 18.300 dinara od 1. januara.

Кapitalni izdaci budžeta biće 273,9 milijardi dinara što predstavlja 18,08 odsto ukupnih rashoda.

"Paketom ekonomskih mera za ublažavanje posledica virusa kovid19, tokom 2020. godine, stvoreni su uslovi za brži oporavak privrede i ostvarenje dinamičnog rasta u 2021. godini. Očekivani oporavak ekonomije uticaće na ubrzanje priliva stranih direktnih investicija, koje će obezbediti punu pokrivenost deficita tekućeg računa u 2021. godini", ističe se u saopštenju Vlade Srbije.

Ministarstvo finansija saopštilo je danas uoči sednice Vlade da je ministar Siniša Mali rekao da je budžet za 2021. godinu razvojni i da predviđa za 35 odsto veća izdvajanja za kapitalne investicije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article