Vlada Srbije: Usvojen Predlog zakona o socijalnoj karti

Vlada Srbije saopštila je danas da je usvojen Predlog zakona o socijalnoj karti, čiji je cilj, kako se navodi, bolja i poštenija raspodela socijalnih davanja.

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić
Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

"Donošenje ovog zakona, na koji se čeka godinama, jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poziva narodne poslanike da u skupštinskoj raspravi podrže predloženi zakon, budući da je njegov osnovni cilj unapređenje kontrole socijalnih davanja, što treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom tog novca", piše u saopštenju.

Cilj uspostavljanja registra Socijalne karte, navodi se, je postojanje jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neohpodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

"Uvođenjem ovog sistema biće omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno i efektivno ostvarili prava na potrebnu podršku", dodaje Vlada Srbije.

Očekivanja Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su da će se za istu količinu novca obezbediti mnogo bolje targetirana socijalna pomoć, zaključuje se.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article