Vlada Srbije: Od sutra vakcinisanje isključivo onih građana koji imaju zakazane termine

Od sutra će na svim punktovima za vakcinaciju moći da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave sa terminom vakcinacije, navedeno je u današnjm saopštenju Vlade Srbije.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu počela je i u hali broj 3 Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu počela je i u hali broj 3 Foto: Srđan Ilić

“Termin za vakcinciju građani će dobiti nakon prijave na portalu euprave ili pozivom kontakt centra. Nema nikakve potrebe, niti je u interesu javnog zdravlja da se stvaraju redovi i gužve građana koji nemaju zakazan termin, jer će svi građani dobiti vakcinu u skladu sa planom prioritizacije”, saopštava Vlada.

Kako je navedeno, ovakva odluka doneta je zbog toga što se svakoga dana uvećava broj građana koji se nisu prijavili za vakcinaciju, a dolaze ispred punktova ili zdravstvenih ustanova kako bi se vakcinisali.

“Molimo građane da poštuju procedure prijave i same vakcinacije, jer je to najbolji način da svoju vakcinu dobiju svi, po utvrđenim prioritetima. Zbog toga Vlada Srbije još jednom poziva sve građane da dolaze na vakcinaciju iskključivo u terminu kada im je ona i zakazana”, navodi se u saopštenju.

U Srbiji još 19 osoba preminulo od koronavirusa, zvanično 1.523 nova slučaja infekcije u poslednja 24 časa

Iskazivanje interesovanja za vakcinaciju, nakon čega ćete u bliskoj budućnosti dobiti vreme i mesto vakcinacije, traje nekoliko minuta i veoma je jednostavno. Svi građani to mogu učiniti preko internet stranice euprave. Ukoliko osoba zainteresovana za vakcinaciju ne poseduje računar, može se prijaviti i telefonski, putem kontakt centra na broj telefona 0800 222 334, svakoga dana od 8 do 20 časova, navedeno je u saopštenju.

Vlada je podsetila građane da “bez obzira na to što je vakcina stigla u našu zemlju i što smo trenutno među vodećim državama u svetu po broju vakcinisanih građana na milion stanovnika, epidemija nikako nije gotova”.

“Bez obzira da li smo primili vakcinu ili ne, moramo nositi maske u zatvorenim prostorima, voditi računa o higijeni ruku, održavati međusobnu distancu kada god je to moguće i redovno provetravati prostorije. Odgovornim ponašanjem, poštovanjem epidemioloških mera i poštovanjem termina vakcinacije najbrže ćemo doći do našeg zajednilkog cilja a to je konačna pobeda nad koronavirusom”, navodi se u saopštenju.

Prehodnih dana vakcinacija protiv koronavirusa na vakcinacion punktovima obavljana je bez obzira na to da li je soba imala zakazan termin za imunizaciju I da li je spadala u neku od prioritetnih grupa, s tim da se u slučaju da termin nije zakazan duže čekalo.

Nakon današnjeg otvaranja dodatne hale na Beogradskom sajmu zabeležene su velike gužve. Kako je javila RTS, dosad je u Srbiji vakcinisana 256.521 osoba, a samo danas skoro 38.000.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article