Vlada odlučila da državljani Albanije u Srbiju mogu samo sa ličnom kartom

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odobrila jednokratnu novčanu pomoć zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, profesionalnim pripadnicima Vojske u vojnozdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u MUP-u. Takođe donela je odluku da državljanima Albanije omogući ulazak u Srbiju samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

 Srđan Ilić: Vlada Srbije
Foto: Srđan Ilić / Vlada Srbije

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ta odluka je doneta na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Albanije da se olakša protok ljudi, robe i kapitala i dodatno pruži mogućnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana.

Primenom te odluke, smatra Vlada, stvaraju se "dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje" s Albanijom.

Osim toga, članovi Vlade su odobrili isplatu jednokratne novčane pomoći od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, čije se radno angažovanje u potpunosti ili delimično finansira iz državnog budžeta. Ta pomoć će im biti data zbog, kako se navodi, angažovanja na lečenju i sprečavanju širenja epidemije koronavirusa.

Po 10.000 dinara biće isplaćeno i profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije u vojnozdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ista jednokratna novčana pomoć biće isplaćena i zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije, navodi se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sednici usvojen je i Program rasporeda i korišćenja subvencija od 150 miliona dinara za podršku radu turističkih agencija – organizatora turističkih putovanja, zbog teškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom.

Uredbom o centrima spoljne trgovine u inostranstvu Vladi i Privrednoj komori Srbije omogućava se rad na zajedničkoj promociji države i privrede i, kako je saopšteno, uređuju status, poslovi i način osnivanja centara spoljne trgovine u inostranstvu.

Današnjim zaključkom Vlade utvrđeno je da će u objekat nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu biti preseljen Istorijski muzej Srbije koji je sada na tri lokacije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article