Vlada: Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane Snaga i svetlost

Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane Snaga i svetlost, odlučila je danas Vlada Srbije.

Muzej Nikole Tesle Foto: Srđan Ilić
Muzej Nikole Tesle Foto: Srđan Ilić

U Vladi, kako je saopšteno, smatraju da zgrada termoelekrane Snaga i svetlost u Beogradu u potpunosti odgovara potrebama Muzeja Nikole Tesle.

"Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka", navodi se u saopštenju MInistarstva kulture i informisanja.

“Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle”, navedeno je u saopštenju.

Muzej Nikole Tesle postao je republička ustanova kulture 21. maja 2020.

Zgrada Termoelektrane Snaga i svetlost se nalazi na Starom gradu, u Ulici Dunavski kej b.b.

Objekat Termoelektrane Snaga i svetlost sagrađen je u periodu od 1930. do 1932. godine, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela i sastoji se iz zgrade Elekrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja. Objekat je proglašen za spomenik kulture 2013. godine.

Lokaciju za seljenje Muzeja predložio je Grad Beograd, navedeno je na sajtu Beoinfo.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article