Vlada Kosova zatražila je od Evropske unije da pokaže razloge zašto nerado igra ulogu arbitra protiv kršenja osnovnog sporazuma Srbije.

Reakcija je usledila nakon što je EU juče bila blaga prema akciji Beograda da formira radnu grupu, koja ima zadatak da spreči članstvo Kosova u Savetu Evrope. međunarodno ćutanje prema ovim akcijama, prenosi Kosovo online pisanje RTV Dukađini.

„Nespremnost Evropske unije da igra ulogu arbitra koja pripada sporazumu koji smo dogovorili u prestonici Evropske unije, upravo uz posredovanje Evropske unije, najbolje je razjasniti i opravdati Evropsku uniju. U našoj internoj komunikaciji sa posrednikom, izrazili smo zabrinutost zbog postupaka Srbije i međunarodnog ćutanja prema tim akcijama“, rekao je portparol Vlade Perparim Krieziu.

Ipak, u ministarstvu spoljnih poslova uvereni su da formiranje Radne grupe Srbije neće sprečiti članstvo Kosova u SE, prenosi Danas.

U odgovoru televiziji Dukađini se navodi da ovo ministarstvo nastavlja sa “intenzivnim angažovanjem na pružanju podrške za uspešno glasanje 16. aprila u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope”.

Analitičari ocenjuju da neizjašnjavanje EU da Srbija krši osnovni sporazum može da se tumači i kao licemerje, ali i kao signal da je Kosovo krivo za ovakav razvoj događaja.

“Njihovo potpuno neizjašnjavanje je element licemerja, ali je u krajnjoj instanci signal da oni smatraju da je Kosovo krivo za razvoj događaja i da stoga ne žele da relativizuju kosovsku odgovornost u odnosu na poteškoće koje su se pojavile u dijalogu”, izjavio je univerzitetski profesor Miljazim Krasnići.

On je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine propao zbog čega Srbiji uvesti sankcije.

Sa ovim stavom se slaže i analitičar Artan Muhadžiri.

„Trebalo je makar opomenu, javnu kritiku Srbiji, da ova akcija i ova mobilizacija predsednika Vučića ne prođu ćutke jer je direktno kršenje obaveza koje su preuzete u Ohridu veoma loše. Ali ne treba zaboraviti da i Kosovo i Srbija imaju odvojene puteve ka EU“, rekao je Muhadžiri.

RTV Dukađini navodi da Član 4. osnovnog sporazuma postignutog prošle godine kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Portparol EU Peter Stano u petak nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li Srbija krši sporazum formiranjem tima za sprečavanje članstva Kosova u Savetu Evrope.

Stano je ponovio da će se obe strane suočiti sa „ozbiljnim posledicama“ na integracionom putu ka EU ako to ne sprovedu, ali nije govorio konkretno o Srbiji.

Post Views: 26

Originalni tekst