Vlada Kosova: Nema dodatnih pregovora o ZSO, ispunićemo zakonsku obavezu

0
6

Vlada Kosova: Nema dodatnih pregovora o ZSO, ispunićemo zakonsku obavezu

Vlada Kosova neće prihvatiti dodatne pregovore za uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, ali će ispuniti zakonsku obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova Avdulaha Hotija.

 (AP Photo/Visar Kryeziu): Premijer Kosova Avdulah Hoti
Foto: (AP Photo/Visar Kryeziu) / Premijer Kosova Avdulah Hoti

Kako javlja portal koha.net, ovaj stav iznet je uoči sutrašnje posete Kosovu specijalnog izaslanika EU za region i dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

"Kosovo je zaključilo pregovarački proces o Zajednici srpskih opština otkako je o tome postignut sporazum. Shodno tome, Vlada Kosova neće prihvatiti vraćanje ove teme za pregovarački sto, već će poštovati obaveze iz postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom Ustavnog suda", kaže se u odgovoru kancelarije premijera Kosova za koha.net.

Otvaranju pitanja o ZSO tokom pregovora u Briselu suprotstavile su se stranke vladajuće koalicije, ali i opozicije, kao i predsednik Kosova Hašim Tači. Istovremeno su Lajčak i šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok, rekli da bi kosovska strana trebalo "da predloži modalitete ovog mehanizma".

Uprkos odluci Ustavnog suda Kosova da je sporazum u 24 tačke u suprotnosti sa duhom Ustava, vlade premijera Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja su nastavile da rade na izradi statuta ZSO. Međutim, rad na statutu je obustavila upravljačka grupa koju su činila četiri člana iz srpske zajednice, u trenutku kada je otvoreno pitanje razmene teritorija kao rezultat sporazuma dve zemlje.

Upravljačka grupa Vlade na čelu sa Haradinajem nije dostavila dokument koji je izradila u tesnoj saradnji sa Vladom Srbije.

Prema sporazumu o ZSO poslednju reč o statutu ima Ustavni sud Kosova koji treba da proceni da li je Statut u saglasnosti sa Ustavom Kosova.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article