Vlada Kosova: Bez značajnijeg približavanja stavova tokom današnjeg nastavka tehničkog dijaloga

Tokom današnjeg sastanka delegacija Kosova i Srbije o tehničkim temama nije bilo značajnijeg približavanja stavova, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Ilustracija: Srbija, Kosovo
Foto: Ilustracija / Srbija, Kosovo

Danas su u Briselu, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslava Lajčaka, kosovska delegacija koju je predvodio državni koordinator Skender Hiseni, i srpska delegacija imale sastanak o rešavanju finansijskih potraživanja i imovinskih pitanja.

"U okviru ove teme danas se razgovaralo isključivo o penzijama i katastru. Uprkos dugoj raspravi o ovim temama, još nema značajnog približavanja stavova. Ipak, dogovoreno je da se rasprava o ovom elementu sveobuhvatnog sporazuma – finansijskim zahtevima i imovinskim pitanjima između dve zemlje, nastavi na sledećem sastanku", kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Prvobitno je ovaj sastanak trebalo da bude održan 28. septembra i to na najvišem nivou, ali je susret Vučića i Hotija otkazan jer, kako je rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, "jedna strana nije spremna" da razgovara o ZSO.

Stano je tada najavio na će do razgovora ipak doći i to na nivou stručnih timova Beograda i Prištine, ali su i ti razgovori odloženi, a Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je do odlaganja došlo zbog opreza u vezi sa koronavirusom.

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU nastavljen je 16. jula ove godine nakon dužeg prekida u Briselu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera KosovaAvdulaha Hotija, nakon čega su usledili i pregovori na ekspertskom nivou.

Dijalog je tako nastavljen nakon 20 meseci.

Dve strane nisu uspele da pronadju zajednički jezik oko Zajednice opština sa srpskom većinom koja je predviđena sporazumom iz 2013. godine. Kosovo smatra da je ta tema zatvorena, dok Beograd insistira da se to pitanje ponovo otvori za pregovaračkim stolom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je prethodno da Zajednica treba da bude deo konačnog sporazuma Kosova i Srbije, koji će se postići na kraju pregovaračkog procesa, ali će biti formirana nakon potpisivanja sporazuma.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article