Vjosa Osmani preuzela dužnost predsednika Kosova

Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani, zvanično je preuzela dužnost kosovskog predsednika, navodi se na sajtu Predsedništva Kosova.

Vjosa Osmani prilikom dolaska u Predsedništvo Kosova Foto: https://president-ksgov.net/
Vjosa Osmani prilikom dolaska u Predsedništvo Kosova Foto: https://president-ksgov.net/

Hašim Tači, podneo je jutros ostavku na mesto kosovskog predsednika nakon što su Specijalizovana veća u Hagu potvrdila optužnicu Specijalizovanog tužilaštva i on je na putu za Hag.

Dužnost je preuzela od Tačijevog savetnika Ardiana Arifaja u skladu sa članom 90 kosovskog Zakona o predsedniku prema kom može da je obavlja najviše šest meseci.

Kosovskog predsednika biraju poslanici kosovske skupštine zbog čega je njegov izbor stvar političkog dogovora parlamentarnih stranaka.

Kandidat za ovo mesto mora da obezbedi najpre 30 potpisa poslanika, a onda i dve trćine većine glasova svih poslanika, odnosno 80 glasova u Skupštini u prva dva kruga glasanja, odnosno većinu glasova (61) u trećem krugu.

Ukoliko se ni u trećem krugu glasanja ne izabere kandidat, raspušta se Skupština i raspisuju novi izbori u roku od 45 dana.

Izvor: Insajder, Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article