Vjosa Osmani predlaže da se prekine dijalog sa Srbijom

Vršilac dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani zatražila je danas da se dijalog sa Srbijom prekine usled najnovijih dešavanja po pitanju suđenja za ratne zločine.

Vjosa Osmani prilikom dolaska u Predsedništvo Kosova Foto: https://president-ksgov.net/
Vjosa Osmani prilikom dolaska u Predsedništvo Kosova Foto: https://president-ksgov.net/

U intervjuu za Dojče vele, ona je ocenila da nije vreme za nastavak dijaloga sa Srbijom, u vreme kada Specijalni sud optužuje predsednika i stranačke lidere za ratne zločine.

"Mislim da zbog trenutnih dešavanja sada nije trenutak da se dijalog odmah nastavi. Kosovske institucije treba da odvoje malo vremena, konsultuju se međusobno, stvore mnogo jedinstveniji stav o dijalogu, jer je neophodno da svako ko pregovara u ime Kosova, za sudbinu Kosova, ima jedinstveniji stav političkog spektra nego samo koalicija koju predstavlja", rekla je Osmani.

Dodala je da će dati svoj doprinos da razgovara sa svima o tome kakvi bi trebali biti stavovi Kosova u vezi sa dijalogom.

Prekid dijaloga takođe je zatražio predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj na dan kada je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selimija.

Taj stav Haradinaja je na sednici Vlade Kosova prošle nedelje izneo i ministar pravde, ali je on naišao na odbijanje premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU nastavljen je 16. jula u Briselu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, a potom i niza sastanaka na tehničkom nivou.

Pregovori su prethodno suspendovani krajem 2018. godine pošto je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa je zatim ukinuta, a vlada Aljbina Kurtija uvela je mere reciprociteta, koje je, prvog dana po dolasku na funkciju, ukinula vlada Abdulaha Hotija, čime je otvoren prostor za nastavak pregovora.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article