Freepik

Među najraširenijim bolestima u svetu je zubni karijes. Nažalost, više se leče posledice nego što se nastoji prevenirati pojava istog.

Pored svakodnevne higijene i redovnih stomatoloških pregleda, prevencija uključuje i zdrav životni stil, pri čemu je vrlo važan segment pravilna ishrana. Verovatno se pitate postoje li vitamini za zube i desni te kako ishranom sprečiti pojavu zubnog karijesa, ali i drugih oralnih bolesti, prenosi N1.

Uticaj ishrane na zdravlje zuba i desni

Pre nego se upoznamo s najvažnijim vitaminima za zube i desni, treba obratiti pažnju na opšte smernice kad je u pitanju uticaj ishrane na zdravlje zuba i desni. Krenimo od najpoznatijeg saveta, a to je da slatkiši pogoduju nastanku karijesa.

Obratite pažnju na dodati šećer. Najčešće se nalazi u procesuiranoj hrani, a to je sva ona hrana s većim spiskom sastojaka, dugim rokom trajanja i neretko atraktivnim pakovanjem. Posebno se ovde misli na slatkiše, sokove i gazirana pića.

Bakterije koje se nalaze u ustima koriste šećer kao izvor energije stvarajući kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ. To ne znači da šećer moramo u potpunosti izbaciti, ali svakako ga treba konzumirati u manjoj količini i tek povremeno.

Dobro žvakanje hrane pogoduje stvaranju pljuvačke koja će neutralizovati nastale kiseline te nas prirodno štiti od nastanka karijesa. Dodajte koji badem ili orah te voćku u torbu za međuobrok.

Na tragu toga vrlo je važna i konzumacija dovoljne količine vode tokom celog dana. Redovna hidratacija pomaže u održavanju normalnog pH u ustima. Popijte koju čašu vode uz obrok, ali redovno pijte manje gutljaje vode tokom celog dana.

Već nam je dobro poznato kako mlečni proizvodi sadrže kalcijum, ali i fosfor koji je podjednako važan za zdravlje zuba. Osim nutritivne vrednosti koja se pozitivno odražava na zdravlje zuba, mlečni proizvodi takođe normalizuju pH u usnoj šupljini.

Vitamini za zube i desni

Uslov za očuvanje zdravlja, pa tako i zdravlja zuba i desni, je uravnotežena i izbalansirana ishrana. To je ona ishrana koja osigurava sve potrebne makronutrijente i mikronutrijente, daje nam dovoljno energije te drži naš hormonski sistem i glikemiju stabilnom.

Pored uravnoteženosti, a što se odnosi na dovoljan unos proteina, masti i ugljenih hidrata, važna je raznolikost. Što više različitih grupa namirnica te različitih vrsta hrane unutar grupe unosimo, to smo sigurniji da zadovoljavamo potrebe za vitaminima i mineralima.

Kada govorimo o zdravlju zuba i desni, od posebne važnosti je nekoliko vitamina i minerala. Međutim, nedostatak drugih mikronutrijenata odraziće se na druge sisteme i organe u telu.

Kalcijum

Najpoznatiji mineral za zdravlje zuba i kostiju je kalcijum jer je ujedno i sastavni deo zubne gleđi. Da bi naši zubi ostali čvrsti, a kosti dovoljno guste, neophodno je unositi dovoljno kalcijuma. Svaki dan unesite oko 2 – 3 porcije mlečnih proizvoda kao što su:

 • jogurt
 • kefir
 • mleko
 • nemasni sir (npr. sveži ili zrnati sir).

Ako ne jedete mlečne proizvode, tada postoje alternative poput biljnih napitaka, mlečnih deserta i sl. Kod odabira takvih proizvoda vrlo je važno voditi računa o tome da:

 • ne sadrže dodati šećer
 • fortificirani su, odnosno obogaćeni kalcijumom, vitaminom D i drugim pojedinim mikronutrijentima.

Pored mlečnih proizvoda, kalcijum pronalazimo i u drugoj hrani za koju možda ne očekujemo da sadrži kalcijum, kao što je:

 • zeleno lisnato povrće (spanać, kelj, kupus itd.)
 • semenke (sezam itd.)
 • orašasti plodovi (brazilski oraščić itd.)
 • tofu
 • sitna riba s kostima (sardine itd.).

Fosfor

Fosfor je drugi vrlo važan mineral za zdravlje kostiju i zuba. Upravo je odnos kalcijuma i fosfora bitan za kosti i zube te je fosfor važan za čvrstoću. Srećom, fosfor je široko rasprostranjen u namirnicama, stoga je njegov manjak vrlo redak.

Nalazi se u mesnim i mlečnim proizvodima, ribi, jajima, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama, ali i povrću. Fosfor je prisutan i u procesuiranoj hrani, u brojnim grickalicama i slatkišima.

Budući da se fosfor i više nego dovoljno nalazi u celovitim namirnicama, dodatan unos putem procesuirane hrane nije poželjan.

Vitamin D

Nadalje, uz kalcijum, vitamin D zauzima najpoznatije mesto u zdravlju kostiju i zuba. Naime, određeni vitamini i minerali deluju sinergistički, odnosno prisutnost nekog vitamina pozitivno utiče na status nekog minerala. U ovom je slučaju vitamin D bitan jer pomaže u apsorpciji kalcijuma.

To znači da putem ishrane možemo uneti dovoljno kalcijuma, ali ako nemamo i dovoljno vitamina D u telu, kalcijum se neće adekvatno apsorbovati. Posledično, može se razviti rahitis kod dece, odnosno osteomalacija kod odraslih.

U hrani se vitamin D uglavnom nalazi u:

 • masnoj ribi (losos, srdela, skuša, tuna)
 • žumancu
 • jetri bakalara
 • obogaćenim biljnim napicima.

Međutim, najsigurniji način za zadovoljenje potreba za vitaminom D je suplementacija, posebno tokom zimskih meseci. Pritom birajte vitamin D3 koji ima veću bioraspoloživost u odnosu na vitamin D2. Pre uzimanja suplemenata proverite status vitamina D i posavetujete se s lekarom ili nutricionistom.

Naime, ako se testovima utvrdi nedostatak vitamina D, lekar će prepisati terapijske doze vitamina D na recept. Drugim rečima, suplementi vitamina D bez recepta možda neće biti dovoljni.

Vitamin C

Vitamini za zube i desni koji takođe igraju važnu ulogu su oni topivi u vodi, tačnije, vitamin C i vitamini B grupe. Vitamin C sprečava krvarenje desni što je poznato kao skorbut. Ova bolest je prepoznata kod moreplovaca koji su plovili mesecima, a na brodu nisu imali dostupno sveže voće i povrće.

Vitamin C je antioksidans važan za imuni sistem, a njegov nedostatak se ogleda bolovima u zglobovima, umorom i iscrpljenošću, sporim zaceljivanjem rana i sl. Esencijalan je, što znači da ga moramo unositi putem hrane jer ga naš organizam ne može proizvesti samostalno.

Kako je vitamin Ctopiv u vodi, ne skladišti se, već se izlučuje. Zato treba da ga unosimo svaki dan, a namirnice najbogatije vitaminom C su:

 • paprika
 • jagode
 • citrusi
 • kivi.

Povrće i voće bogato vitaminom C skladištite na tamnom i hladnom mestu jer je vitamin C osetljiv na toplinu i svetlost.

Vitamini B grupe

Nadalje, vitamini B grupe sprečavaju upale i čuvaju oralno zdravlje. Posebno se ističu vitamini B2, B3, B6 i B12, a najbolje se apsorbuju kao kompleks, a ne pojedinačno.

Vitamin A

Vitamini topivi u mastima, poput vitamina A i vitamina K, takođe su važni za oralno zdravlje. Vitamin A zahvaljujući toplivosti u mastima ima sposobnost skladištenja u telu. Bitan je, u kontekstu oralnog zdravlja, za zdravu sluznicu.

Vitamin A lako nadoknađujemo iz hrane, dok suplementacija kod nekontrolisanog unosa može biti toksična. Vitamin A nalazimo u hrani kao što je:

 • narandžasto voće i povrće (mango, kajsije, bundeva, šargarepa itd.)
 • riblje ulje
 • džigerica
 • mlečni proizvodi obogaćeni vitaminom A.

Vitamin K

Vitamin K omogućava zgrušavanje krvi pa kod njegovog nedostatka dolazi do krvarenja desni. Vitamin K delimično mogu proizvesti naše crevne bakterije, ali važno je pritom održavati dobro zdravlje creva putem pravilne ishrane.

Osim toga, vitamin K učestvuje u metabolizmu kalcijuma preusmeravajući kalcijum iz krvi prema kostima. Tako se sprečava poroznost kostiju, a istovremeno i održava zdravlje krvnih sudova. Vitamin K pronalazimo u biljnim namirnicama poput:

 • zelenog lisnatog povrća
 • orašastih plodova
 • mahunarki.

Zdravlje zuba važno je i za zdravlje srca!

Iako smo nabrojali određene mikronutrijente važne za zdravlje zuba i kostiju, raznolika, uravnotežena i umerena ishrana dovoljna je za celokupno zdravlje, uz kvalitetan san i redovnu fizičku aktivnost.

Zubi nam nisu važni samo za mlevenje hrane i s estetske strane. Zdravlje zuba i usne šupljine važno je i za zdravlje srca. Naime, bakterije iz usta mogu krvotokom doći do srca i uzrokovati upale.

Higijena, što manje dodatog šećera i procesuirane hrane, a što više celovite neprerađene hrane te redovni pregledi kod stomatologa provereni su recept za očuvanje zdravlja zuba i desni.

Originalni tekst