FILE – Visitors wearing military camouflage stand at the entrance of the ‘PMC Wagner Centre’, which is associated with businessman and founder of the Wagner private military group Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block during National Unity Day, in St. Petersburg, Russia, Friday, Nov. 4, 2022. The 61-year-old Prigozhin, who has expanded his assets from catering business to Wagner and then mining and other spheres, has scathingly criticized the top military brass for their blunders in Ukraine, charging that Wagner was much more efficient than regular troops. (AP Photo, File)

(Beta-AP) – Rus koji je navodno bio visokorangirani član ruske paravojne grupacije privatne kompanije Vagner, tražio je azil u Norveškoj, saopštile su danas vlasti.

Norveška direkcija za imigraciju (UDI) saopštila je da je Andrej Medvedev tražio je azil u Norveškoj i navela da “zbog bezbednosti i privatnosti, UDI ne može dalje da komentariše ovu stvar”.

Njegov norveški advokat Brinjulf Risnes potvrdio je da je Medvedev u Norveškoj i da je tražio azil.

Slučaj je predat norveškoj imigracionoj policiji, a Medvedev je odveden u Oslo i smešten u centar za prekršioce migracionih zakona. Norveška policija je odbila da komentariše slučaj.

Policija prošle nedelje saopštila je da je jedna osoba ilegalno ušla u Norvešku iz Rusije. Graničari su tog čoveka priveli i identifikovale samo kao stranca kji je došao do jedne kuće u pograničnom području i tražio pomoć.

Veruje se da je to bio Medvedev koji je, po norveškoj novinskoj agenciji NTB, bio u bekstvu otkako je prebegao iz Vagnerove grupe 6. jula.

On je navodno rekao ruskoj grupi za ljudska prava da je spreman da ispriča sve što zna o Vagner grupi, njenim aktivnostima i njenom vlasniku Jevgeniju Prigožinu, bliskom Kremlju.

Originalni tekst