Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) i dalje sprovodi drugu istragu protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i njihovih supruga i drugih lica zbog osnovane sumnje da su učestvovali u pranju novca stečenog vršenjem krivičnih dela.

Prema dosadašnjim saznanjima reč je o nekretninama, automobilima i luksuznim satovima. Informacije koje stižu do medija otkrivaju da je jedan od spornih ručnih satova “roleks kristofer” Marka Miljkovića, čija je vrednost 1.919,343 dinara, a prema nezvaničnim saznanjima, osumnjičeni je na saslušanju tvrdio da ga je dobio od Aleksandra Papića.

Naredba o sprovođenju istrage za pranje novca usmerena je ka sedam osoba – Belivuku, Miljkoviću, njihovim suprugama Bojani Belivuk i Tanji Miljković, zatim ka Ivanu Filipovskom, Snežani Đorđević i Mariji Milutinov.

Naročito je interesantno da su krivična dela izvršena u periodu pre 2019. godine, te se tvrdi da su pomenute nekretnine i i predmeti kupljeni od novca stečenog iz kriminalnih aktivnosti koje su Belivuk i Miljković vršili kao navijači FK “Partizan”, prenosi Nova.

aleksandar-papic--
Foto: Krik/FB

“Za brata”

Zaplenjeni su satovi velike vrednosti, a jedan od njih je, a kako je to tvrdio Miljković nedavno na saslušanju, dobio na poklon od Papića, koji je ranije slovio za bliskog saradnika ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

– Reč je o satu marke ‘roleks kristofer’, koji je vredan 1,9 miliona dinara. Miljković je ranije na saslušanju u tužilaštvu pitan o pomenutom satu, na šta je on rekao da ga je dobio od Aleksandra Papića i to kao poklon za stvari koje je učinio za njega – saznaje Nova od svog izvora.

Nezvanično je reč o satu koji je navodno dobio prošle godine.

– Miljković je sat dobio juna prošle godine na poklon, a o čemu govori i činjenica da je na njemu i posveta. Na poleđini sata napisano je ‘Za brata’ – dodaje isti izvor.

belivuk miljković slika
Printscreen

Miljković je aludirao na Aleksandra Papića, nekada bliskog saradnika ministra odbrane, a ranije i ministra policije. Upravo je Stefanović pre nekoliko meseci optužio Papića da je sarađivao sa grupom Belivuk-Miljković.

Ministar je početkom oktobra sazvao konferenciju za medije kako bi odgovorio na optužbe bivšeg pripadnika MUP-a Ilije Milačića koji je izjavio da je za vreme mandata Stefanovića u MUP znao za kuću u Ritopeku u kojoj su se dešavala monstruozna ubistva, ali da je tadašnji ministar policije na neki način zaustavio tu istragu.

– Osuđeni bivši pripadnik MUP Ilija Milačić izrekao je brutalne laži. Belivuka i bilo kog člana klana nisam nikada upoznao, ni lično ni preko posrednika ga nisam kontaktirao. Zašto se pokreće hajka? Oni koji jesu imali kontakte sa njim, sedeli u beogradskim kafićima, održavali komunikaciju ‘Skaj aplikacijom’, pokušavaju da sakriju svoju krivicu i prebace na sve druge samo da oni ne odgovaraju. Radi se pre svega o Aleksandru Papiću, za kog sam utvrdio da čovek pokušava da mi bude blizak da ostvari svoje ciljeve – rekao je ministar Stefanović na pomenutoj konferenciji.

Stefanovićeva uzdanica

Inače, Aleksandar Papić je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS). U žiži javnosti se našao pre nekoliko meseci kada je na sednici odbornika Srpske napredne stranke opštine Zvezdara, na opšte zaprepašćenje svih, glasao za smenu Stefanovića.

Pomenuti potez bio je u krajnju ruku nesvakidašnji, jer je Papić važio za jednog od najbližih saradnika Stefanovića.

Stefanovićeva uzdanica, kako je nazivan, proteklih godina viđan je uvek tik uz Stefanovića, tada ministra policije. Nekoliko godina mogao se videti u Stefanovićevoj blizini na gotovo svim zvaničnim proslavama MUP-a, poput Dana policije 2018, ili na stranačkim susretima u Beogradu.

vucic-stefanovic
Foto: N1

Okrivljeni-saradnik opisao čoveka s naočarima

Inače, prezime Papić pominje se u delu transkripta razgovora članova ove kriminalne grupe u optužnici koja je pre nekoliko meseci podignuta protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Najpre se spekulisalo da je reč o Goranu Papiću, nekadašnjem zameniku načelnika SBPOK-a, međutim opis koji je dao okrivljeni-saradnik ne potvrđuje te sumnje.

Advokat Gorana Papića ne tako davno govorio je o ovom iskazu.

– Postoje audio snimci telefonskih razgovora između izvesnog Papića i članova grupe, postoji i video-snimak na kom se navodno vidi ko dolazi u takozvani bunker na stadionu i imamo izjavu okrivljenog Bojana Hrvatina koji izvesnog Papića opisuje kao čoveka sa naočarima i visokim zaliscima – rekao je ranije advokat Branislav Tapušković.

Podsetimo, protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Mijkovića vode se dve istrage. Za jednu je podignuta optužnica i terete se za najteža krivična dela, među kojima su i ubistva, a za drugu – pranje novca, istraga je još uvek u toku.

Miljković je zbog zločina koje je činio dobio nadimak “Mare mesar”, s obzirom da su žrtve nakon likvidacija sečene na delove, a potom stavljane u mašinu za mlevenje mesa.

Sale Mutavi i Velja Nevolja prekrajali izbornu volju 2016. godine u korist SNS

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)