Viši sud u Beogradu produžio pritvor osumnjičenom čije izručenje traži BiH

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći po zahtevu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i po međunarodnoj poternici Interpola Sarajevo produžila pritvor uhapšenom E. D.

Pritvor, Palata pravde / Foto: Srđan Ilić
Pritvor, Palata pravde / Foto: Srđan Ilić

Ministarstvo pravde BiH traži izručenje E.D radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom Bosne i Hercegovine zbog krivičnog dela iz organizovanog kriminala.

Iz Višeg suda u Beogradu je saopšteno da je takvo rešenje doneto zbog posebnih okolnosti koje ukazuju na opasnost da će se E. D, ukoliko bude pušten na slobodu, kriti odnosno pobeći.

"Sud će po isteku svaka dva meseca od pravnosnažnosti rešenja o odredjivanju pritvora, po službenoj dužnosti ispitati da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora", navedeno je u saopštenju.

MUP je krajem decembra saopštio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, postupajući po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, lišili slobode lice D. E. (1980) i priveli ga nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost.

Ubrzo se o ovom hapšenju oglasio I ministar policije Aleksandar Vulin navodeći da je uhapšen jedan od "najzloglasnijih" kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske D.E. (1980).

"Hapšenje D.E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države", ocenio je Vulin i dodao da je u pitanju višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih dela.

Saopštio je da je D.E, 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal, osudio na devet godina zatvora zbog vršenja ukupno pet krivičnih dela među kojima su i krivična dela iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Imenovani je, dodao je Vulin, organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma opojne droge skank, radi preprodaje na ilegalnom tržištu.

"Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji", naveo je ministar u pisanoj izjavi.

Mediji u Srbiji navode da je po Interpolovoj poternici uhapšen Darko Elez (46), koji se tereti za najteža krivična dela medju kojima su ubistva, pokušaji ubistva, iznude, šverc cigareta i oružja.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article