Viši sud u Beogradu doneo presudu da je opština Mladenovac diskriminisala funkcionera DS-a 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu da je gradska opština Mladenovac izvršila diskriminaciju protiv funkcionera Demokratske stranke (DS) Dragana Nikolića, zbog njegovog političkog opredeljenja, tako što on nije imao ravnopravan tretman sa ostalim zaposlenima prilikom sistematizacije radnih mesta, saopšteno je danas.

Nikolić, koji je predsednik mladenovačkog odbora DS-a, je na konferenciji za novinare u Hotelu „M“ rekao da je odlučio da tuži opštinsku upravu nakon što je saznao da mu je onemogućeno da napreduje u okviru sistematizacije radnih mesta jer nije član Srpske napredne stranke (SNS), a pritom je član DS-a.

„Odlučio sam da se borim za svoj integritet i dostojanstvo. Svaki čovek treba da se bori za svoja uverenja“, rekao je Nikolić.

On je kazao da se odlučio da tuži Opštinu Mladenovac nakon saznanja da su na konkurs za posao sa srednjom stručnom spremom bili primljeni aktivisti SNS-a, koji su zatim sistematizacijom u okviru opštinske uprave bili raspoređivani na radna mesta sa višom ili visokom stručnom spremom, dok je njemu bilo onemogućeno napredovanje.

Potpredsednik DS-a Branimir Jovančićević je rekao da je to „prva presuda u novijoj istoriji srpskog pravosuđa“ u kojoj je sud nedvosmisleno utvrdio da postoji „diskriminacija po političkoj osnovi“.

On je rekao da diskriminacija ide „uz diktaturu i autokratiju“, kao i da je to „najvažniji razlog zašto autokratski režimi nazaduju“.

Funkcioner DS-a Nenad Mitrović je rekao da je politička diskriminacija „srž svih problema od 2012. godine“, koja je prema njegovim rečima „omogućila da korov raste“.

Potpredsednik DS-a Miodrag Gavrilović je rekao da presuda pokazuje i da „postoje sudije koje imaju svoj integritet i sude na osnovu zakona“, kao i da je to „važna poruka za društvo“.

Gavrilović je rekao da je Opština Mladenovac uložila žalbu na presudu, koja „ne ukazuje na bilo kakve nove elemente koji mogu da preinače presudu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. maj 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.

– Srđan Gojković Gile, muzičar

Originalni tekst