Viši sud: Potvrđena optužnica u predmetu Jovanjica 2 kojom se terete pripadnici policije i BIA

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal potvrdilo je optužnicu protiv Predraga Koluvije i drugih zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u slučaju koji je u javnosti poznat kao Jovanjica 2, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

MUP/prtscrn: Jovanjica
Foto: MUP/prtscrn / Jovanjica

“Ispitujući optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju”, navodi se u saopštenju.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu se žaliti Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja, dodaje se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je novu optužnicu 24. novembra 2020. godine kojom je pored Predraga Koluvije, većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra „Jovanjica“, obuhvaćeno još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici BIA i VOA. To je druga optužnica u slučaju „Jovanjica“ protiv Predraga Koluvije i obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.

Podsetimo, u novembru 2019. vlasnik gazdinstva Jovanjica Predrag Koluvija i još osam lica uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove policija je pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenili 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Kako je Insajder tada otkrio, Koluvija je imao dozvolu države da uzgaja industrijsko konoplje i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena.

A upravo za izvoz, Jovanjica je, kako je kasnije otkrio Insajder, od 2016. od države dobila najmanje tri kredita u iznosu od 3,9 miliona evra.

Pitanje koje se postavilo je i zašto je država davala kredite, a kasnije i dozvolu za uzgoj industrijske konoplje čoveku kome ovo očigledno nije prvo krivično delo jer je ministar poljoprivede Branislav Nedimović naveo da je protiv Koluvije 2014. podneta i krivična prijava zbog izvoza kivija kada je došlo i do sankcija EU i Rusije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je početkom maja 2020. godine podiglo optužnicu protiv Koluvije i još devet osoba povezanih sa tom kompanijom, a optužnica je potvrđena 6. juna. Suđenje osumnjičenima da su kao organizovana kriminalna grupa proizvodili marihuanu na imanju Jovanjica pred Specijalnim sudom je u toku.

Nedavno je televizija N1 prenela da su reporterki te televizije Jeleni Zorić upućene pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica. Kako su naveli, Zorić je pretnje prijavila najpre Radnoj grupi za bezbednost novinara, a potom i i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu prosledila nadležnom Tužilaštvu.

Jovanjica 2: Pored civila u postupku i pripadnici MUP i BIA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novogodišnjem intervjuu 2020. Godine za Blic rekao je da su u slučaj Jovanjica umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i čak i lica iz vojnih struktura koji su, kako je rekao, izdavali lažne legitimacije. Komentarišući subvencije države, predsednik je rekao da je „to čisto kao suza“.

Nekoliko meseci kasnije, u okviru nastavka istrage o poljoprivednom gazdinstvu Jovanjica, prvog jula prošle godine, uhapšeno je još sedam lica, a među njima i policajac Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Baštovanović, bivši šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, Radovan Bojović, Alekandar Tošić i Branislav Radovanović, radnici BIA.

Kako je tada saopštilo Tužilaštvo, navedena lica privedena su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava i o po nalogu organizatora Predraga Koluvije. Ubrzo je privedenim licima određen pritvor.

U septembru prošle godine ovoj grupi osumnjičenih Viši sud je ukinuo pritvor, a kako je tada objasnila portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić, Sud je rešenje o ukidanju pritvora doneo s obzirom na to da ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal obavestilo da su ispitani svi svedoci.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article