Viši sud: Delimično ispunjene pretpostavke za izručenje osobe koju BiH traži zbog organizovanog kriminala

Viši sud u Beogradu saopštio je da su delimično ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje E.D. Bosni i Hercegovini.

Viši sud i tužilaštvo u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Viši sud i tužilaštvo u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Kako je saopšteno iz Višeg suda, u prvom stavu Rešenja utvrđuje se da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje E.D nadležnim pravosudnim organima Bosne i Hercegovine radi sprovođenja istrage pred nadležnim organima Bosne i Hercegovine koja se vodi po naredbi Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo organizovani kriminal.

U drugom stavu Rešenja navodi se da nisu ispunjenje pretpostavke za izručenje iz razloga što je lice E.D krivična dela koja mu se optužnicom stavljaju na teret izvršio u periodu od 2005. do 2009.godine, odnosno u vreme pre zaključenja ugovora o izručenju između Republike Srbije i BiH. Navedeni ugovor zaključen je 05.09.2013. godine, a potvrđen 26.11.2014. godine.

U stavu prvom je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje jer se, između ostalog, licu E.D stavlja na teret da je dela izvršio 2015, 2017. 2018 i 2019.godine, odnosno po zaključenju Ugovora, kao i usled ispunjenosti ostalih uslova propisanih predmetnim Ugovorom i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sud u Beogradu u roku od tri dana.

MUP je krajem decembra saopštio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, postupajući po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, lišili slobode lice D. E. (1980) i priveli ga nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost.

Ubrzo se o ovom hapšenju oglasio i ministar policije Aleksandar Vulin navodeći da je uhapšen jedan od "najzloglasnijih" kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske D.E. (1980).

"Hapšenje D.E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države", ocenio je Vulin i dodao da je u pitanju višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih dela.

Rekao je da je D.E, 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal, osudio na devet godina zatvora zbog vršenja ukupno pet krivičnih dela među kojima su i krivična dela iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Imenovani je, dodao je Vulin, organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma opojne droge skank, radi preprodaje na ilegalnom tržištu.

"Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji", naveo je ministar u pisanoj izjavi.

Mediji u Srbiji navode da je po Interpolovoj poternici uhapšen Darko Elez (46), koji se tereti za najteža krivična dela medju kojima su ubistva, pokušaji ubistva, iznude, šverc cigareta i oružja.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article