Viši sud: Bivši rezervni policajac prvostepeno osuđen za ratne zločine

Viši sud saopštio je danas da je zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva bivši rezervni policajac Milorad Jovanović prvostepeno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Viši sud u Beogradu / Foto: Srđan Ilić
Viši sud u Beogradu / Foto: Srđan Ilić

"Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od dana dostavljanja pismenog otpravka presude", navodi se.

Kako se dodaje u saopštenju, oštećeni se radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućuju na parnicu, a optuženi Jovanović oslobađa se od dužnosti plaćanja troškova krivičnog postupka, te isti padaju na teret budžetskih sredstava suda.

Milorad Jovanović, rezervni policajac MUP-a, odeljenja u Lušci Palanci, tereti se da je tokom 1992. godine protivzakonito zatvarao civile bošnjačke nacionalnosti sa teritorije Sanskog Mosta u prostorijama spomen-muzeja Simo Miljuš, mučio ih, sa njima nečovečno postupao i izazivao fizičke patnje i povrede, a jednog civila i ubio.

Jovanović je ispitivao civile sa ciljem iznuđivanja informacija o organizovanju otpora srpskoj vojsci i tom prilikom ih udarao, terao da se krste i ljube mu čizme. Tokom suđenja Jovanović je priznao da su zatvarali civile u muzej, kako bi ih ispitivali o oružju ili bošnjačkim snagama.

Međutim, on je negirao da ih je tukao ili povredio. Rekao je da je nekoliko puta udario zarobljenika, ali da udarci nisu bili "jaki" i da žrtva nije bila povređena. Dedo Dervišić je umro od posledica prebijanja. Jedan od svedoka je rekao da je video kako njegovo telo ubacuju u kombi i odvoze.

Slučaj protiv Jovanovića je srpskim pravosudnim organima prebačen iz Tužilaštva u Bihaću.

Izvor: Insajder, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article