Viši sud: Belivuku i ostalima određen pritvor, sumnjiče se i za teška ubistva

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal danas je nakon saslušanja osumnjičenih Veljka Belivuka i ostalih koji su privedeni kao pripadnici njegove kriminalne grupe svima odredio pritvor do 30 (trideset) dana zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti dokaze ili tragove krivičnog dela, zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i jer je za krivično delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopšteno je iz Višeg suda.

Hapšenje pripadnika organizovane kriminalne grupe Velljka Belivuka Foto: MUP
Hapšenje pripadnika organizovane kriminalne grupe Velljka Belivuka Foto: MUP

Protiv rešenja o određivanu pritvora osumnjičeni imaju pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

Belivuk i još 19 osoba se sumnjiče da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo i otmica, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, rasparčavanje droge…

Prema navodima iz saopštenja, osumnjičenima V.B, M.M, V.G, M.B, M.B, A.V, V.D, N.L, M.T, N.S, D.T, F.I, N.J, Ž.К, S.S, B.К, N.S, S.L, N.Đ, V.G, V.V i M.A stavljeno je na teret da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 5 КZ i krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 КZ, a okrivljenom V. G i Ž.К da su izvršili i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 1 КZ, okrivljenima V.B, M. M, D.T, V.G i M.A da su izvršili i krivično delo teško ubistvo iz člana 114 tačka 5 КZ u vezi člana 33 КZ, okrivljenima V.B, M M., V.V i V.D da su izvršili krivično delo teško ubistvo iz člana 114 tačka 5 КZ u vezi člana 33 КZ, te okrivljenom V.B , okrivljenom M.M okrivljenom N.L, okrivljenom V.D i okrivljenom M.B da su izvršili krivično delo teško ubistvo iz člana 114 tačka 5 КZ u vezi člana 33 КZ.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu, kako se sumnja bio Veljko Belivuk. koji su prekjuče uhapšeni u zajedničkoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno – informativne agencije, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, sinoć su iz SBPOК-a na Makišu privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal, saopštio je MUP.

U pratnji 22 vozila, u kojima su se nalazili pripadnici organizovane kriminalne grupe, bile su specijalne jedinice Žandarmerije i specijalne jedinice SBPOК-a, kao i pripadnici Interventne jedinice 92 Policijske uprave za grad Beograd. Prilikom njihovog sprovođenja do Specijalnog suda saobraćajna policija je blokirala kompletnu trasu kretanja, navodi MUP.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je bez svake sumnje dokazano da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković, vršili najteža krivična dela i da će nakon njihovog hapšenja biti rasvetljeni mnogi nestanci ljudi, za koja će, verovatno, moći da se konstatuje da su u pitanju ubistva.

Vulin je za televiziju Prva naveo da će „ovi kriminalci biti upamćeni po surovosti“, po načinu na koji su vršili krivična dela, načinu na koji su mučili ljude planski i organizovano da bi zastrašili svoje protivnike.

Policija je dosad prikupila čvrste dokaze protiv Veljka Belivuka i članova njegove kriminalne grupe koji su dovoljni da budu osuđeni na 12 godina zatvora, rekao je danas direktor policije Vladimir Rebić gostujući na TV Pink. On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti dokazana i teška krivična dela i da će Belivuk i njegova grupa ostati iza rešetaka 30-40 godina.

Istakao je da je priprema hapšenja Belivuka i njegove kriminalne grupe trajala mesecima, da su na sisteamtičan način prikupljani i analizirani podaci, a da je fokus rada u prethodnih nekoliko meseci bi nestanak određenog broja ljudi u prošloj godini.

“Imamo pretpostavke da su lišeni života. Takođe, sagledavane su i međusobne likvidacije dva najveća klana, kako u Srbiji, tako i zemljama Evorope, analizirani modusi njihovog rada, skukobi većih i manjih klanova…”, rekao je Rebić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article