Viši sud: Apsolutna neistina da je predsednik suda savetovao Kokezu da odbije poligraf

Viši sud u Beogradu, povodom navoda najviših državnih funkcionera i medija da je predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza tokom saslušanja u MUP-u Srbije odbio poligraf jer ga je tako savetovao Aleksandar Stepanović, predsednik tog Suda, saopštio je danas da je reč o "apsolutnoj neistini".

Palata pravde / Foto: Srđan Ilić
Palata pravde / Foto: Srđan Ilić

„Postavlja se pitanje zašto su svega četiri dana nakon što je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta izglasao amandmane na Izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika, u kojima su jasno apostrofirani predmeti koji moraju biti rešeni ukoliko Srbija želi da nastavi svoj pregovarački put u pogledu Poglavlja 23, sudije i predsednik suda pred kojim su upravo u toku krivični postupci o kojima je reč, predmet senzacionalističkog izveštavanja pojedinih provladinih medija, koje se zasniva jedino na neistinama? Kome može da smeta nepristrasno postupanje suda u pomenutim sudskim predmetima?“, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Navode da „ovo nije prvi put od osnivanja Posebnog odeljenja da sudije i tužioci prolaze kroz medijske pritiske“.

„Posebno ističemo današnje navode iz pojedinih medija, u kojima stoji da je na pitanje policijskih službenika zašto ne želi da se podvrgne poligrafskom ispitivanju, predsednik FSS-a odgovorio da ga je to savetovao predsednik Višeg suda u Beogradu, što je apsolutna neistina, budući da predsednik suda ne poznaje imenovanog građanina, pa samim tim nije ni mogao da ga savetuje“, saopšteno je iz ovog Suda.

Ističu da je „iznošenje ovakvih neistina u pojedinim medijima, između ostalog i sa nacionalnom frekvencijom, veoma indikativno i očigledno usmereno kao pritisak na dalje postupanje suda i urušavanje integriteta sudske institucije koja je nadležna za postupanje u predmetima organizovanog kriminala“.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza priveden je juče na informativni razgovor, a Blic i Novosti su preneli da je priveden na osnovu različitih navoda Aleksandra Kajmakovića, koji je u javnosti predstavljen kao Aca Bosanac, ali i zbog drugih operativnih saznanja.

Nakon privođenja Kokeze oglasili su se ministar policije Aleksandar Vulin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vulin je rekao da policija sumnja u istinitost iskaza koji je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza dao na današnjem informativnom razgovoru, potvrdivši da je Kokeza odbio poligrafsko testiranje.

On je, gostujući u emisiji Hit tvit, naveo da će policija nastaviti istragu, kao i da je Kokezu predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović savetovao da odbije poligraf.

Predsednik Srbije je potom rekao da mu je "čudno što je Kokeza odbio poligraf".

„Dobio sam sve neophodne informacije i ne bih da se izjašnjavam, osim da ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem, a ne sa deset, iako je ključno pitanje da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, izjavio je Vučić.

Podsetimo, prethodno su mediji preneli da je Kajmaković, koji stoji iza brojnih kluba i restorana u Beogradu, a koji je nedavno saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Belivuk, na saslušanju rekao da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Kako je preneo Blic, Kajmaković je rekao da ga je 2016. godine Kokeza više puta kontaktirao i ubeđivao da obezbeđenje kluba Kasina na Terazijama preuzmu navijači Partizana.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article