Viši sud: Advokat prvostepeno osuđen na kaznu zatvora zbog „pranja novca“ Darka Šarića

Advokat Andrija Krlović osuđen je prvostepeno na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest meseci zbog pranja novca, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Viši sud u Beogradu / Foto: Srđan Ilić
Viši sud u Beogradu / Foto: Srđan Ilić

„U kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru u periodu od 9.3.2010. godine do 26.10.2012. godine, kada je pušten na slobodu“, navodi sud.

Viši sud dodaje da mu se oduzima imovina pribavljena izvršenjem krivičnog dela, i to konkretno, stan br. 1, na prvom spratu stambene zgrade u ul. Prote Mateje br. 66, u Beogradu.

Obavezan je da nadoknadi troškove krivičnog postupka, kao i da na ime paušala plati sudu iznos od 50.000,oo dinara, u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

„Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu“, dodaje sud.

Veće je odluku donelo jednoglasno, a kako se navodi u obrazloženju, Krlović je u periodu od 2008. do 2009. godine „prao“ Šarićev prljav novac tako što ga je investirao u kupovinu i zakup nekretnina i zemljišta, zatim u kupovinu preduzeća, ali i poljoprivrednih kultura i đubriva, kao i premeštanjem novca na različite račune bankarskim transakcijama, prikrivajući tako pravo poreklo novca, a sve to po nalogu Darka Šarića.

Krlović nije prisustvovao izricanju presude.

Tokom višegodišnjeg postupka Krlović negirao je izvršenje krivičnog dela.

Krloviću se prvo sudilo zajedno sa Šarićem i ostatkom njegove kriminalne grupe, ali je odlukom suda predmet razdvojen u julu prošle godine. Šariću i ostalima je 31. jula izrečena osuđujuća presuda, dok je Krloviću suđenje u međuvremenu nastavljeno.

Šarić je prvostepenom presudom iz jula prošle godine osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora godina, jer su njegovi saradnici „oprali” više od 20 miliona evra, za koji se veruje da su stečeni krijumčarenjem kokaina.

Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od dve do sedam godina zatvora, jedna optužena je oslobođena od optužbi, dok je protiv dvojice optužba odbijena.

U drugom postupku Šarić je zbog krijumčarenja kokaina prošle jeseni pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, pošto je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu u tom slučaju.

Izvor: Insajder, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article