POVEĆANjE broja državnih vrtića jedino je rešenje za problem povećavanjanja cena privatnih obdaništa, smatra gradonačalnik Aleksandar Šapić. On je zapitao zašto udruženje privatnih vrtića ne donese odluku da se ne povećava cena boravka mališana u njihovim obdaništima.

ВИШЕ ВРТИЋА, НИЖЕ ЦЕНЕ: Град субвенционише боравак деце у приватним обдаништима, они поскупљују своје услуге

Foto V. N.

Trenutno se u prestonici gradi osam predškolskih ustanova, pa će do kraja godine mališanima biti dostupno oko 1.600 dodatnih slobodnih mesta. Budući da je i to nedovoljno, nadležni najavljuju da će u narednom periodu nastaviti sa proširenjem kapaciteta u državnim obdaništima.

Boravak dece u beogradskim vrtićima je besplatan za sve, ali se iz gradske kase mesečno izdvaja 33.000 dinara po detetu za više od 58.000 najmlađih. Isti iznos subvencije je i za decu koja nisu upisana u državne vrtiće jer nije bilo mesta pa, uz odbijenicu pohađaju privatne predškolske ustanove. Međutim, posle povećanja dotacija Grada u septembru prošle godine, boravak u privatnim vrtićima je poskupeo.

– Od kada je Grad doneo odluku da poveća za 5.000 dinara subvencije za roditelje čija deca pohađaju privatne vrtiće i da roditeljima čija deca idu u osnovne i srednje škole da po 20.000 dinara za kupovinu udžbenika, i privatni vrtići i izdavači udžbenika podigli su cene – naveo je Šapić. – Zbog čega udruženje privatnih vrtića ne donese odluku da se ne povećava njihova cena?

RADI 9.000 ZAPOSLENIH

O mališanima u beogradskim vrtićima brine oko 9.000 zaposlenih, od koji su više od 5.000 vaspitači. Nedostatak osoblja, posebno kuvarica, servirki, spremačica problem je koji je prisutan poslednjih godina.

U glavnom gradu postoji 17 državnih predškolskih ustanova sa više od 300 objekata i više od 400 privatnih vrtića. Statistika kaže da državne vrtiće pohađa više od 58.000 dece, dok je kod privatnika upisano oko 22.000 mališana.

On je istakao da je povećanje kapaciteta državnih vrtića jedino rešenje koje vidi, ali da to otvara pitanje zaposlenja u tim ustanovama.

– Nema dovoljno zaposlenih koji će da rade u predškolskim ustanovama – istakao je gradonačelnik. – Državni vrtić znači da ste uslovljeni da zaposlenima date državnu platu. Pored vaspitača, u novim vrtićima biće potrebni i spremačice i domari. Nije jednostavno. U privatnim vrtićima su bolji uslovi.

Izmenama gradske odluke, od 1. decembra subvencije iz gradske kase za mališane koji pohađaju privatne vrtiće su povećane na 33.000 dinara po detetu. Ostatak do pune cene plaćaju roditelji. Novim pravilima predviđeno je da ovaj pun iznos subvencije dobije svako dete, bez obzira da li je išlo u vrtić dva ili 22 dana. Pre izmene odluke, dotacija koja se uplaćuje roditeljima zavisila je od broja dana koje je dete boravilo u vrtiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst