Više od godinu dana nadležni ne otkrivaju gde je nestalo više od 80.000 evra iz sefa MUP-a

Iako je pre više od godinu dana utvrđeno da je iz sefa Uprave kriminalističke policije u Beogradu nestalo 87.500 hiljada evra, novac do danas nije pronađen, niti je slučaj rasvetljen. Istragu vodi Više javno tužilaštvo koje u odgovoru Insajderu navodi da je za sada osumnjičeno samo jedno lice i to za blaže krivično delo, odnosno za nesavestan rad u službi. Gde je nestali novac – pitanje je koje je ostalo bez odgovora jer postupak i dalje traje.

Foto: Insajder: MUP, Ilustracija
Foto: Foto: Insajder / MUP, Ilustracija

Iako je bilo očekivano da će se policija potruditi da što pre skine mrlju i otkrije ko je u martu prošle godine iz sefa MUP-a uzeo novac prethodno zaplenjen pljačašima i počiniocima drugih krivičnih dela to se do danas nije desilo. To posebno čudi ako se zna da pristup sefovima u policiji ima ograničen broj zaposlenih.

Da nedostaje novac iz sefa Uprave kriminalističke policije utvrdili su pripadnici Policijske uprave za Grad Beograd u postupku kontrole postupaka čuvanja i postupanja sa privremeno oduzetim predmetima u pretkrivičnom postupku.

Tužilaštvo tada u odgovoru Insajderu navelo da u saradnji sa policijom radi na utvrđivanja navedenih nepravilnosti odnosno zloupotreba.

U međuvremenu, Sektor unutrašnje kontrole MUP-a podnosi krivičnu protiv jednog lica. U pitanju je G.M. bivši šef Odseka za suzbijanje otmica za koga mediji početkom godine prenose da je u penzionisan. Inače, on je prethodno nagrađivan kao jedan od policajaca zaslužan za rasvetljavanja otmica i hapšenja otmičara.

Prema saznanjima Insajdera, Služba unutrašnje kontrole ( SUK) protiv sada penzionisanog policajca podnosi krivičnu prijavu za nesavestan rad u službi što predstavlja blaži oblik procesuiranja. Tačnije, on se sumnjiči jer nije izvršio dužnost nadzora. Za ovo krivično delo, u slučaju kada je nastala imovinska šteta veća od 1,5 miliona dinara, zaprećena je kazna do pet godina zatvora.

SUK ni protiv G.M. ni protiv nekog drugog lica nije pokrenuo disciplinski postupak.

U Višem tužilaštvu osim što potvrđuju da se postupak za sada vodi samo protiv jednog lica sa inicijalima G.M, ne dostavljaju odgovor na pitanje zašto do danas slučaj nije rešen.

“Obavestićemo javnost kada kumulativ prikupljenih dokaza bude dovoljan za donošenje javnotužilačke odluke”, dodaje se u odgovoru Insajderu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article