Društvo za zaštitu ptica Srbije je juče, 13. februara tragom informacija koje su dobili od građana na obali Tamiša, kod ribnjaka Sutjeska, u kod Sečnja pronašlo više od 60 leševa divljih ptica na jednom mestu. Među zaštićenim pticama stradale su čak i velike bele čaplje koje važe za najelegantnije ptice.

U plavnim šumama vrbe i topole, kao i zasadu klonske topole pronađeno je 34 leša strogo zaštićenog mišara (Buteo buteo), 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje (Ardea alba), 7 leševa lovostajem zaštićene sive čaplje (Ardea cinerea) i 2 leša lovostajem zaštićenog velikog vranca (Phalacrocorax carbo).

-Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama osnovano sumnjamo da su ubijene – kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje – Napominjemo da se na području na kome su pronađeni leševi i ostaci leševa ptica nalazi i gnezdo belorepana (Haliaeetus albicilla), gnezdo mišara (Buteo buteo), par crnih žuna (Dryocopus martius), sve strogo zaštićene vrste.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode i da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake, pa je to mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama.

Ubijene ptice
Foto: Arhiva DZPPS

-Nije bitno da li volite prirodu, ptice, ali svaka normalna osoba treba da se zapita šta je razlog ovoga. Dakle, pucano je na ptice koje nisu lovne vrste, na ptice koje se ne jedu, ovo je čisto iživljavanje -kaže Ružić.

Na istom ovom mestu gde je najverovatnije pucano na ptice nalazi se gnezdo orla belorepana koji je bio uznemiravan i sada je pitanje kako će da se ponašaju.

Društvo za zaštitu ptica je juče (13.februara) prijavilo ovaj slučaj nadležnim institucijama – Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Ubijene ptice
Foto: Arhiva DZPPS

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva koji treba da izvrše pregled terena, sakupe leševe i ostatke leševa ptica i dostave ih nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća. Kako je ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih ptica krivično delo, očekuje se hitno pokretanje istrage i pronalazak odgovornih za ovaj nezapamćen pomor.

Municija
Foto: Arhiva DZPPS

– Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji, a mogle su da dođu iz raznih evropskih država. Republika Srbija se kroz potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala na zaštitu ptica, posebno selica, pa ovakvi slučajevi predstavljaju i kršenje međunarodnog prava – kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

– Naneta je i neprocenjiva šteta poljoprivredi jer su mišari poznati kao prirodni saborci protiv prenamnoženja glodara na našim oranicama. Bez njih će se miševi i volunarice prenamnožiti, a naši paori će biti prinuđeni da kupuju i koriste nove količine otrova na njivama, istovremeno ugrožavajući bezbednost hrane, voda, ljudi i divljih životinja -pojašnjava Knežević.

SRAMNO: Dečaci u Čelarevu puškom gađali ptice u gnezdu! (FOTO)

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)