Virusolog Šekler: Vakcinisani mogu da šire virus, tako je sa svakom vakcinom

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Кraljevo Milanko Šekler izjavio je danas da vakcinisani protiv koronavirusa mogu da šire zarazu, ali je dodao da je tako sa svakom vakcinom.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

"Vakcinisani mogu da šire virus, ali to nije specifikum ove vakcine – to važi za sve vakcine. Svi smo vakcinisani protiv tuberkuloze, ali su svi dispanzeri puni", kazao je Šekler za TV Prva.

Istakao je da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto od zaraze, ali da vakcinisani imaju manju šansu da se zaraze, a kada i dođe do toga, infekcija je blaga.

Na pitanje da li osobe alergične na penicilin smeju da se vakcinišu, Šekler je odogvorio da smeju jer, kako je dodao, kod vakcina protiv koronavirusa registrovanih u Srbiji alergija na penicilin nije kontraindikacija.

"Na vakcinama piše da je kontraindikacija moguća kod osoba koje su imale alergije na vakcinu, ili na neki sastojak iz nje, ali ne i na penicilin", naglasio je on.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article