Video sastanak Vučića, Rame i Zaeva: Poziv Prištini da se priključi „malom Šanegenu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev saglasili su se danas da je kriza izazvana pandemijom korona virusa naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem, saopšteno je iz Predsedništva.

Video razgovor Aleksandra Vučić, Edija Rame i Zorana Zaeva u okviru inicijative mali Šengen Foto: Predsedništvo Srbije
Video razgovor Aleksandra Vučić, Edija Rame i Zorana Zaeva u okviru inicijative mali Šengen Foto: Predsedništvo Srbije

Oni su danas na sastanku putem video linka obnovili inicijativu za unapređenje regionalne saradnje poznatu i kao mali Šengen koja je bila odložena zbog pandemije i izbora u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Lideri su, navodi se u saopštenju, konstatovali da je inicijativa u potpunosti u skladu s Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Posebno su istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovodjenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapredjenje regionalne saradnje.

Ova inicijativa, naglasili su, može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu, navodi se u saopštenju.

Inicijativu „mali Šengen“ potpisali su predsednici Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev u Novom Sadu. U pitanju je deklaraciju o slobodnom protoku roba, kapitala, usluga i ljudi, a cilj je da do kraja 2021. budu stvoreni uslovi da uz lične karte građani prelaze bilo koju od tri granice i obrnuto, kao i da se skrati vreme čekanja na granicama.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article