021danas 16:02

nasa svemirFoto: EPA PHOTO/EPA/NASA/ANN FILED

Malena kometa, sastavljena od stena i leda, prečnika oko jednog kilometra, otkrivena je u martu 2022. programom „Zwicky Transient Facility“ (ZTF) koji se koristi Samjuel-Ošin teleskopom u Opservatriji Palomar u Kaliforniji.

Otkrivena je dok je prolazila orbitom Jupitera, a sada se kreće prema Suncu i postićiće svoju tačku najbližu Suncu 12. januara, prema proračunima astronoma.

Kada se kometa približi Suncu, led u njenom jezgru topi se i prelazi u dug veo prašine koji reflektuje Sunčevu svetlost. Taj blistavi veo verovatno će moći da se posmatra sa Zemlje.

„Kometa će najviše zablistati kada bude najbliže Zemlji“, kaže Tomas Prins, profesor fizike na Tehnološkom institutu Kalifornije koji radi za program ZTF.

Pojava će ipak biti manje spektakularna nego pri prolasku Hejl-Bopove komete 1997, ili Neovajz 2020. koje su mnogo veće.

Posmatranje će biti moguće dobrim teleksopom, a možda i golim okom delom noći, ako ne bude previše mesečine i zagađenja svetlošću.

Očekuje se da će najbolja prilika biti vikend 21. i 22. januara, kao i nedelja koja će uslediti. U tom razdoblju kometa će proći između Malog i Velikog medveda pre nego što utone u južnu hemisferu i krene u zakutke Sunčevog sistema što je verovatno njegova kolevka.

Ledeni posetilac poslednji put je bio tako blizu Suncu pre nekih 50.000 godina, prema proračunima astronoma.

Njegov skorašnji dolazak biće naučnicima prilika da bolje razumeju sastav kometa, posebno zahvaljujući svemirskom teleskopu Džejms Veb, piše 021.

Kretanje komete uživo možete pratiti u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst