V. Jeremićdanas 19:47

(VIDEO) Protest Narodnih patrola: Masa jajima gađa policiju, skandiraju Foto: Danas/Vojin Radovanović

Grupa okupljenih na protestu koji su organizobale „Narodne patrole“ krenula je ka zgradi Predsedništva da preda zahteve, okupljeni ispred ulaza skandiraju „Ostavka!“

Na ulazu su se pojavile jedinice policije u opremi za razbijanje demonstracija Iz mase im dobacuju „Idite na kosovo, branite izdajnika. Jel vas nije sramota“. Masa počela jajima gađa Policiju.

Univerzitetski profesor Dejan Mirović je izneo zahteve.

-Naš prvi zahtev je da se Vučić povuče iz pregovora i da ostavku pa da odgovara po zakonu. Nas drugi zahtev je, hoćemo da vidimo fracusko- nemački plan. Treći zahtev, vratiti pregovore u okvire Rezolucije 1244. Četvrti zahtev, nikakva ZSO ne sme da se oformi. To je niže od lokalne samouprave.- rekao je Mirović

Kod spomenika ruskom caru Nikolaju postavljena je improvizovana bina sa ozvučenjem, a na bini je razvijen transparent „Vučiću šiptare“.

Na skupu prisustvuje i član Predsedništva pokreta Otadžbina Marko Jakšić, nekadašnji vođa pokreta Obraz Mladen Obradović i jedan od organizator protesta i bivši član Srpske radikalne stranke Dejan Mirović.

Na protestu je i Damjan Knežević iz Narodnih patrola, na skupu se viore srpske i ruske zastave, ali i zastave Narodne stranke.

Damnjan Knežević: Kunem vam se spremni smo za mnogo više od nereda

Pre odlaska pred ulaz predsedništva neki od pristunih na protestu govorili su sa bine.

-Duša me boli što sam ovde jer mi je upravo policija upala u stan gde mi je žena sa bebom. Ja nemam više kud – Vučiću očekuj me, kazao je Damnjan Knežević iz Narodnih patrola.

-Niko ko je u SNS više ne može da se zove Srbinom. Gde si Vučiću, jesi pobegao u Kragujevac? Kunem vam se spremni smo za mnogo više od nereda, Molimo drzavno rukovodstvo da blokiraju ulazak Kosova bar na mesec dana da sklonimo ovog izdajnika. Ako ga ne sklonimo veceras.- nastavio je Knežević.

Reč je zatim uzeo Ljubomir Stefanović iz Slavija info.

– Dok naši policajci ginuli a mi bili bombardovani Vucic se useljavao u novi stan. Nasim parama plaćao je Bila Klintona i Tonija Blera. Vrhunac izdaje na Kosovu je Srpska lista koji su na vlasti sa Aljbinom Kurtijem. O Kosovu se neće raspravljati u skupštini, nego na ulici- rekao je Stefanović.

Sledeći se obratio Nebojša Jović iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

-Braćo naša Rusi izdržite, daće Bog da pobedite. Vučiću neće ti proći izdaja, mi smo deo ovog naroda. Vučiću udaraš na žene i decu, udari na nas. Mi se ne plašimo, mi se samo Boga plašimo- rekao je Jović.

Jović zahteva od Vučića da se pregovori vrate u Ujedinjen nacije „gde Srbija ima prijatelje“ i optužiuje predsednika Srbije da je „Albanizovao Kosovo“.

Pozvao je i crkveno rukovostvo da se oglasi o Kosovu: „Budite sa nama, tu je vaše mesto. Sa kim ćete ako ne sa svojim narodom“.

„Naložite da krenu litije za Kosovo i Metohiju. Kada ako ne sad. Izopštite izdajnike iz Srpske pravoslavne crkve, sve one koji promovišu nezavisnost Kosova“, pozvao je Jović.

Prisutnima se zatim obratio član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Кosova i Metohije, Marko Jakšić.

-Vučić se odrekao Kosova i Metohije. On nas obmanjuje kada kaže da neće da prizna Kosovo, ali to se od njega ni ne trażi. Vucic se nekada zalagao zaveliku Srbiju a danas se zalaże za veliku Albaniju. Takav nam je predsednik- rekao je Jakšić.

„Treba da nam kaže koliko je para izeo za Pećku patrijaršiju, a koliko za Gračanicu. Neka nam kaže koliko vredi Lazarova glava?“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst