FRANCUSKI prehrambeni startap „Gurmei“ postao je prva kompanija koja se prijavila za pristup tržištu EU za laboratorijski uzgajano meso, pošto je podnela Evropskoj komisiji zahtev za prodaju proizvoda od patke na bazi ćelija.

ВЕШТАЧКО МЕСО НА СТОЛУ: Ускоро у европским ресторанима

Foto Pixabay free images

Kompanija „Gurmei“ sa sedištem u Parizu saopštila je da je podnela ukupno pet prijava pre izlaska na tržište za svoje proizvode od patke zasnovane na uzgoju ćelija vlastima za bezbednost hrane u EU, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Singapuru i SAD, prenosi „Evroaktiv“.

Ta nova hrana koristila bi se za pravljenje foa gra, tradicionalnog jela u Francuskoj koje se sve više nalazi na meti kritika zbog zabrinutosti za dobrobit životinja, navodi „Politiko“.

Nakon podnošenja prijave EU pokreće se proces evaluacije u trajanju od jedne i po do dve godine, koja se sastoji od devetomesečne procene rizika koju vrši Evropska agencija za bezbednost hrane, nakon čega bi trebalo da usledi sedmomesečni proces upravljanja rizikom tokom kojeg zemlje EU glasaju kvalifikovanom većinom o tome da li će dozvoliti da se odobri ovaj proizvod.

Ukoliko sve prođe kako treba, proizvod će biti dostupan evropskim kuvarima do 2026. godine, a na policama supermarketa naći će se u godinama koje će uslediti.

Proizvodnja ovog jela, koje se pravi od naduvene jetre nasilno hranjene patke ili guske, zabranjena je u 12 zemalja EU.

Kultivisano ili laboratorijski uzgojeno meso se proizvodi pomoću uzorka pravih životinjskih ćelija koje rastu u okruženju bogatom hranljivim materijama, formirajući mišiće, masnoće i vezivno tkivo, prenosi B92..

Takvi proizvodi obično koriste fetalni goveđi serum, koji podrazumeva klanje krave i njenog embriona, što ih čini etički problematičnim za vegetarijance i vegane.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO – RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst