Ministar građevinarstva Goran Vesić izjavio je da je Vlada Srbije samo sprovela odluku Ustavnog suda i vratila na snagu prostorni plan za područje Jadar, odnosno uredbu koja je postojala do januara 2022. godine.

Vesić je negirao da je Vlada Srbije oživela projekat Jadar, već da je reč o početku procesa.

„Da bi neko mogao da počne sa bilo kakvim projektom, neophodno je da ispuni sve zakonske uslove kako bismo mogli da razgovaramo da li će projekta biti“, rekao je Vesić.

On je istakao da će Vlada insistirati da se ceo postupak sprovodi u skladu sa zakonom i da će izdavanje dozvola zavisiti od studije procene uticaja na životnu sredinu, prenosi N1.

„Bez te studije nije moguće nastaviti dalje postupak. Od te studije zavisi da li će biti izmena“, rekao je Vesić i dodao da studije zavisi i da li će projekta uopšte biti.

Kako je naglasio ako se projekat prihvati, insistiraće se da se na tom prostoru izgradi fabrike za baterije.

On je rekao da će se biti završena brza saobraćajnica do Loznice i Malog Zvornika, da će biti urađena rekonstrukcija pruge Ruma-Šabac, kao i put Valjevo-Loznica.

Vesić je dodao da će biti održana javna rasprava i da će svako imati priliku da kaže šta misli, te da su institucije i javna rasprava mesto za sukob argumenata.

Upitan da li je litijum jedna od ključnih tema posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, Vesić je rekao da ne može da komentariše, ali da će se po pitanju litijuma blisko sarađivati sa evropskim partnerima.

Post Views: 26

Originalni tekst