Vesić: Okvirna cena za beogradski metro 4,4, milijarde evra

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je okvirna cena za 41 kilometar budućeg metroa 4, 4 milijarde evra.

Goran Vesić Foto: Srđan Ilić
Goran Vesić Foto: Srđan Ilić

Navodeći da je izgradnja metroa u glavnom gradu "obećana" još 1971. godine, on je najavio da će projekat biti započet u novembru.
"Metro znači da ćemo razvijati različite delove grada, smanjiti broj autobusa, razvijati BG voz i time imati ekološki prihvatljiv prevoz. Metro znači da živimo u metropoli", rekao je Vesić za televiziju B92.

Podsetimo, krajem januara ministar finansija Srbije Siniša Mali, predstavnici Grada Beograda, francuske grupe "Almstom", francuske kompanije "Ežis rejl" i kineske "Pauer Čajna" potpisali su Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro".

Prethodno je usvojen i plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa na području vodoizvorišta na Makišu i početne stanice metroa. Plan je usvojen i pored protesta građana i apela nekoliko univerzitetskih profesora da se

Devet univerzitetskih profesora, članova Sekcije za hemiju životne sredine Srpskog hemijskog društva, uputilo je danas zvaničan zahtev odbornicima Skupštine Beograda da odlože usvajanje Plana detaljne regulacije Makiškog polja dok o tom pitanju ne pribave mišljenja relevantnih naučnih institucija u Srbiji.

Najavljeno je da će na Makišu biti izgrađen veliki depo, odakle će krenuti i izgradnja prve linije metroa, koja će ići preko lokacije "Beograd na vodi", centra grada i Karaburme do Mirijeva, dok će druga linija ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article