Vesić: Odluka o skraćenju radnog vremena kompromis medicinskog i političkog dela, prelomila premijerka

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da su današnje odluke Kriznog štaba rezultat kompromisa između medicinskog dela, koji je bio za to da se sve zatvori na pet narednih dana, dok su on i još neki članovi bili protiv restrikcija, već su insistirali na poštovanju postojećih mera i da se „malo više pažnje posveti planinama i ski centrima koji su leglo zaraze“.

Goran Vesić Foto: Srđan Ilić
Goran Vesić Foto: Srđan Ilić

„Premijerka Ana Brnabić je napravila kompromisan predlog, da ugostitelji za vikend rade do 14 sati. Ona je time htela da pošalje snažnu poruku zdravstvenim radnicima da država stoji uz njih, ali i građanima da je situacija ozbiljna i da moramo da budemo odgovorni da bismo mogli da relaksiramo mere“, rekao je Vesić za TV K1.

Ugostitelji će, naveo je, ovog vikenda raditi do 14 sati, dok će od ponedeljka ponovo raditi do 20 sati. Na planinama, restorani u zatvorenom prostoru neće raditi uopšte, dok će samo bašte raditi do 14 sati.

„To je premijerka predložila i to će biti predlog Kriznog štaba, koji će se naći danas na sednici Vlade“, rekao je Vesić.

On je rekao da lično nije zadovoljan, ali da razume da je potrebno napraviti kompromis.

„U Beogradu smatramo da se mora naći balans između zdravlja i ekonomije. Ja sam srećan što ugostitelji u Beogradu rade do 20 sati, što nije slučaj u brojnim evropskim gradovima“, rekao je Vesić.

On je ponovio da skraćenje radnog vremena nema veze sa širenjem zaraze, budući da se svako može zaraziti u restoranu i u 13, 15, 19 ili 21 čas. Vesić je istakao da je najvažnije da u Beogradu više nema žurki, zahvaljujući Komunalnoj miliciji i njenim kontrolama.

„Bilo ih je dok se nije uključilo tužilaštvo i dok nisu počeli krivično da odgovaraju oni koji su to radili“, rekao je Vesić.

On je upozorio i da će, ako se sve zatvori, biti više žurki u privatnim kućama i vikendicama i da je to bio njegov argument.

„Bolje da ljudi budu na javnim prostorima, koje možemo da kontrolišemo i gde se mere poštuju, nego u privatnim gde ne možete da organizujete kontrolu i gde nema mera“, rekao je Vesić.

On je ponovio i da u sektoru usluga u Beogradu radi oko 40.000 ljudi, koji bi ostali bez posla, kada bi se sve zatvorilo.

„Svako ko predlaže skraćenje radnog vremena, neka prvo obezbedi plate za te ljude“, rekao je Vesić, a na pitanje kako to funkcioniše na Zapadu, gde su ugostiteljski objekti uglavnom zatvoreni, naveo da nije siguran da je „lokdaun“ njima doneo neke rezultate, jer su i njihovi brojevi i dalje visoki.

Istakao je da je Srbija danas prva u Evropi po broju revakcinisanih građana, a peta u svetu po vakcinaciji. U Beogradu je vakcinisano 285.665 ljudi, a revakcinisano 146.443.

Vesić je naveo i da je analiza PKS, na 1.134 kompanije u kojima je zaposleno 358.000 ljudi, pokazala da je procenat zaraženih 3,21 odsto, jer se u kompanijama vodi računa o poštovanju mera.

Takođe je naveo da u školama nema značajnog povećanja broja zaraženih, te da je zato protiv zatvaranja škola.

„Ne mogu da dozvolim da Beograd bude talac onoga što se dešava u ski-centrima. Individualna odgovornost svakog od nas je da vodi računa da se ne zarazi. Trebalo je da se u ski-centrima zatvore klubovi koji krše mere“, rekao je Vesić i dodao da je zahvalan premijerki na kompromisu.

U ponedeljak će biti održana nova sednica Kriznog štaba, a Vesić kaže da očekuje da se tada razgovara o daljem relaksiranju mera.

Izvor: Insajder, K1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article