Printscreen Youtube: Gost „Jutra“: Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

(Beta) – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao i da se šteta zbog nedavnih poplava trenutno kreće oko 2,3 i 2,5 milijarde dinara.

“To je šteta na saobraćajnoj infrastrukturi, ne govorim o lokalnim putevima i mostovima, tu podatke imaju lokalni štabovi za vanredne situacije i dostavljaju iz vladi, ti se podaci skupljaju”, rekao je Vesić za Insajder.

Kazao je i da je njegov predlog da se usvoji zakon o održavanju infrastruktura, jer, kako je objasnio, ima mnogo infrastruktura u Srbiji koje niko ne održava.

Prema njegovim rečima, neophodno je da Srbija imam registar infrastruktura, gde će biti popisan svaki most, put, nadvožnjak.

“Biće određeno ko upravlja, imaćete obavezu da deo novca ulažete u održavanje i da jednom u nekom vremenskom periodu radite procenu stanja te infrastrukture i to mora da bude objavljeno i javno”, rekao je on.

Govoreći o popisivanju visećih mostova, Vesić je kazao da je od oko 70 mostova 11 u potpuno ispravnom stanju, da oko 40-ak može da se rekonstruiše, a da misli da osam mora da se ruši.

“I te ćemo mostove da stavimo u nečiju nadležnost, mislim da je krajnje vreme da se odgovornije ponašamo prema infrastrukturi”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se putevi održavaju po ugovoru iz 1992, bez tendera, a to su radila društvena preduzeća koja su u međuvremenu privatizovana.

Vesić je kazao da je potrebno da se prekine sa tom praksom.

“Potrebno je raspisati tendere, svaki posao iz budžeta mora da se raspisuje u skladu sa zakonom”, ocenio je on.

Originalni tekst