SVIH prethodnih godina srce me je vuklo nazad na Kosovo i Metohiju. Jer, jedino mi je ovde puno srce. Jedino smo ovde moja porodica i ja to što jesmo. Zato i želim da moja deca odrastaju na svome. Kupili smo kuću u Žitkovcu kod Zvečana, da deca znaju da je to lično naše, da nama pripada, baš kao što znamo da su Kosovo i Metohija naš dom, naše mesto življenja i opstanka.

ВЕРУЈЕМО ДА СЕ СЛОБОДА НОСИ У СРЦУ: Илићи се са четворо деце вратили на КиМ

Foto D. Zečević

Ovako za „Novosti“ govori Jovan Ilić (35) koji sa suprugom Milenom (31) ima četvoro dece: Anđelku (8), Isidoru (6), Jakova (3) i malog Lazara od šest i po meseci, a koji se, avgusta prošle godine, sa porodicom vratio na Kosovo i Metohiju posle 11 godina rada u centralnoj Srbiji. On po struci profesor geografije i supruga master matematičar, oboje rođeni u Kosovskoj Mitrovici, odlučili su da se trajno vrate, kako kažu, pa su u Žitkovcu, od ušteđevine kupili kućicu i 16,5 ari placa…

– I supruga i ja smo rođeni i živeli u gradu, u Kosovskoj Mitrovici. No, putevi su nam bili takvi da sam zbog mog posla 2013. godine otišao u Pančevo, gde sam radio neko vreme. Godinu kasnije sam se oženio i supruga se sa mnom preselila u Pančevo, gde smo boravili pet godina. Potom smo 2018. prešli u Kraljevo. U gradu na Ibru sam radio u privatnom preduzeću za proizvodnju nameštaja, a moja supruga u struci – priča Jovan.

Iskreno nam govori i da su u Kraljevu on i supruga kao i deca imali sve uslove za život: svoju kuću, posao, izvesnu budućnost, ali im je nešto nedostajalo i vuklo ih na rodni Kosmet.

– To nešto je bio osećaj pripadnosti, želja za ovim podnebljem koje je, za nas, nekako posebno i drugačije. Siguran sam da svi oni koji su rođeni i živeli su na Kosovu i Metohiji, a odakle su bili prinuđeni da odu, razumeju ovaj naš osećaj. I uveren sam da svima njima nedostaje ovaj prostor. Jednostavno, falilo nam je ovo nebo, ovaj vazduh, priroda, svetinje, ovde smo nekako čini mi se i bliže Bogu jer moja porodica živi liturgijskim životom – priča ovaj mladi domaćin.

Jovan nam objašnjava i da je želja za povratkom dugo tinjala u njemu i da su, kada su saznali da se u Žitkovcu kraj Zvečana prodaje kuća, rešili da je kupe.

– Još je još nismo sasvim otplatili i uredili, nadamo se da ćemo to uskoro učiniti, jer ova kuća je bila baš to što smo želeli. Nismo se vratili u grad već ovde na selo jer smo hteli da nam deca žive u zdravom i prirodnom okruženju – nastavlja naš sagovornik i dodaje da je supruga Milena bila malo bojažljiva jedino oko dolaska na selo, budući da je u gradu sve dostupnije.

Neka slede naš primer

VOLEO bih da još neka raseljena porodica sa Kosova i Metohije sledi primer moje porodice i vrati se u svoj zavičaj. Istovremeno pozivam i žitelje centralne Srbije da dođu i posete svoju južnu pokrajinu, da dolaze što češće i da obilaze, pre svega, svetinje. Samo tako moći će da shvate veličinu baštine i vrednosti kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji, a koje pripada čitavom srpskom narodu i svakom Srbinu gde god da je – kaže Jovan.

Oko povratka na Kosovo i Metohiju nije se, veli, kolebala, dok su i njegovi i njeni roditelji, rođaci i prijatelji bili skeptični i ne baš blagonakloni prema odluci da se vrate.

– Iskren da budem, uglavnom su nas odvraćali od toga upravo zbog situacije koja se poslednjih godina dešava na severu Kosova i Metohije. Govorili su nam da dolazimo u veliki rizik i neizvesnost i da zbog toga ne bi trebalo da ostavljamo sigurnost koju smo imali u centralnoj Srbiji – kaže Jovan.

Srećna su nam i deca

I DOK pojašnjava da je dan pre povratka na Kosmet, 31. avgusta prošle godine, dao otkaz u firmi u kojoj je radio dok je njegova supruga bila na porodiljskom bolovanju, Jovan ističe da kada su došli u Žitkovac ni jedno ni drugo nisu imali posao.

– Od nedavno sam radno angažovan. Jednostavno mi smo se vratili zato što nas je vuklo da živimo ovde, sada imamo kuću i svoje parče zemlje i ja sam najsrećniji čovek. I deca su ovde srećna i zadovoljna stariji idu u obližnju školu u Žerovnici, a u Žitkovcu se druže sa decom braće Vuković koji ih imaju ukupno šesnaestoro. Nadam se da ćemo vrlo brzo opremiti i kuću da bude potpuno funkcionalna zbog dece i supruge.

Veruje i da je privilegija živeti na Kosovu i Metohiji uprkos tenzijama, strahu i neizvesnosti. Ističe da je čovekova sloboda nešto što dolazi iznutra i da uprkos okolnostima, od nas samih zavisi da li se i koliko osećamo slobodnim.

– Smatram da je sloboda ono što čovek nosi u srcu, jer kada u srcu nosi Gospoda Boga za njega nema opasnosti i bojazni. Zapravo, verujem da je privilegija živeti na KiM, jer ovo je sveti prostor, sveta zemlja – govori nam Jovan. – Svestan sam tenzija i teške bezbednosne situacije po Srbe na severu Kosova i Metohije, ali uprkos svemu, pritiscima i napadima, daleko je teže Srbima koji žive južno od Ibra. Na severu Kosova i Metohije, ipak je, uglavnom kompaktna srpska sredina i mi Srbi se moramo odupreti teroru, odnosno ne smemo dozvoliti da nas napadi i pritisci slome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

EVROPA PRIPREMA PLAN B ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

EVROPA PRIPREMA PLAN „B“ ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

MAĐARSKA podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.

10. 01. 2024. u 15: 10

Originalni tekst